Călătorii

W Barcelona – Burj Al Arab-ul european

scris pe 25 Feb 2013 de Constantin Bacheș 9703 vizualizări
Calatorii - W Barcelona

Silueta inconfundabilă a hotelului W a devenit astăzi un simbol al orașului Barcelona, la fel cum Burj-Al-Arab amintește de Dubai și Orient, în general. Privit din afară W este o construcție impresionantă, dar cum se simte hotelul din postura de oaspete?

Barcelona are darul de capta atenția turiștilor prin design și arhitectură. Așa că exercițiul de curaj al rețelei de hoteluri W a venit firesc într-un peisaj marcat de geniul lui Gaudi. Poziționarea pe malul mării și silueta minimalistă fac trimitere spre un oraș al viitorului în care oamenii sunt dornici să se înconjoare de design mai mult decât de orice altceva. Iar despre design este vorba în tot ceea ce are legătură cu W. Prima prezentare a proiectului a avut loc în 2003 și urma să măsoare 160 m înălțime pentru a fixa recordul orașului. Trei ani mai târziu, șantierul a debutat cu un proiect restricționat de autorități la 90 m și „mutat” cu 20m mai departe de mare. Bugetul alocat construcției s-a ridicat la 120 milioane euro.

Primul contact cu proiectul grandios poate avea loc încă din avion dacă te găsești lângă fereastră. Este practic imposibil să ignori un munte de sticlă amplasat direct pe plajă, într-o zonă în care nu mai există alte clădiri similare. Hotelul, inaugurat în 2009, se înalță izolat în zona portului și a devenit la momentul deschiderii primul și încă singurul hotel cu deschidere directă spre plajă. Ceea ce este un avantaj pentru un sejur mai lung se dovedește a fi însă un impediment în cazul unei călătorii de un singur weekend. Dacă îți dorești să ajungi înspre oraș sau măcar la prima stație de metrou, atunci ai de parcurs un drum pe faleză de aproximativ 20 de minute.

Intrat în holul imens de la parter te simți captivat de spiritul futurist. Suprafața impresionantă nu este întreruptă în nici un fel și privirea îți ajunge până pe plajă. Pentru recepție s-a ales soluția unor desk-uri înalte, de câte o persoană, unde să nu zăbovești mai mult decât strict formalitățile de check-in. Cât însă aștepți pentru a fi verificate rezervările, ai timp să mai privești încă o data de jur împrejur. Abia acum observi că parterul se împarte între o zonă a barului și, lipit de geamurile care privesc spre piscină, un restaurant în care se servește micul dejun.

Lifturile urcă cu o viteză amețitoare spre al 15 lea etaj. Ușile se deschid și, în loc de ferestre, ai impresia că cineva a atârnat pe pereți o serie de vederi spectaculaose cu plajă, cu mare și o parte din oraș. Senzația pare împrumutată din călătoria pe un vas de croazieră și, ulterior, un tur alături de PR-ul hotelului, confirmă bănuiala. Totul se menține în linii simple, minimaliste, iar pe fiecare etaj decorul este colorat invariabil în roșu, mochetă, pereți, tavan. Arhitectul clădirii care găzduiește W, Ricardo Bofill, și-a dorit să recreeze sentimentul cabinelor unui vas de croazieră, iar de la geamurile anumitor camere chiar nu se vede decât o întindere imensă de valuri. Parcurgerea holurilor până în dreptul camerei are clar ceva din aerul claustrofobic al unui vapor.

Avantajul proiectului W este că toți oaspeții beneficiază de priveliști unice, mai ales norocoșii cazați într-unul dintre cele 6 tipuri de apartamente, pentru care arhitectul a prevăzut și balcoane. Într-o cameră „normală” de tip „Wonderful”, una dintre cele 473 de camere împărțite pe 3 categorii, standardele W impun o suprafață de 40 mp. Deși exercițiile de design de la exterior nu se continuă și în interior, oaspeții au la dispoziție un „arsenal” de echipamente multimedia și panouri de comandă care să le permită să comande toate luminile și perdeaua fără să se dea jos din pat.

Mobila este aproape absentă, iar pereții sunt simpli, pe ei fiind montate oglinzi acoperite de perdele. Analizând atent arhitectura unei camere, este evident că patul este piesa cea mai importantă. Orientarea spre geam îți oferă o priveliște fabuloasă, iar pernele, cearșafurile și salteaua sunt extrem de comode. Pentru relaxare, a fost amplasată și o canapea îngustă pe toată lățimea geamului, pe care însă nu ajungi să te așezi decât cel mult în primele minute când te acomodezi cu priveliștea. Baia convențională a fost reinterpretată. Chiuvetele sunt montate direct în cameră , iar dușul, cu funcția „ploaie din tavan”, te așteaptă într-o încăpere separată a cărei dimensiuni depășesc cu mult ideea de cabină. În apartamente există și cadă, amplasată mereu în apropierea patului și cu deschidere la priveliștea de poveste. Apogeul în materie de peisaje și senzații se atinge în apartamentul „Extreme WOW”: 300 mp, 3 dormitoare, o terasă de 60 mp cu Jacuzzi, sauna, vedere de jur împrejur, totul pentru un rate de la 11.000 euro pe noapte!

Atunci când nu ești la plajă, W este atrăgător prin restaurantul la nivel de stele Michelin și clubul Eclipse ridicat la etajul 26. Oaspeții hotelului au privilegiul de a intra la Eclipse înaintea clienților veniți din afară și sunt surprinși fie de atmosfera foarte relaxată dintr-o seară obișnuită, fie de agitația serilor zbuciumate în care mixează un DJ celebru. Se recomandă experiența unuia dintre numeroasele cocktail-uri din meniu. Și tot ca distracții in-house, W se recomandă prin spa-ul amplasat pe două nivele, de altfel primul spa Bliss din Spania. Decorul alb îmbie la relaxare, dar tot după rețeta minimalistă a întregului complex. Există o cale de acces direct spre plajă și un alt restaurant la nivelul mării, dar se folosesc exclusiv pe timp de vară.

Concluzie

W oferă garantat priveliști spectauloase, dar este în mod evident un hotel dedicat sezonului estival, iar asta mai ales datorită întregului „arsenal” de tip all-inclusive. Amatorii unui city-break catalan s-ar putea să găsească mai util un hotel central, poziționat mai aproape de La Rambla. Mâncarea emite pretențiile unui hotel cu design de nota 10, dar uneori nu reușește să se ridice la nivelul promis. Plimbarea pe faleză de la W până la cea mai apropiată stație de metrou începe să devină supărătoare dacă se transformă din placere în necesitate. Cu atât mai mult cu cât vremea de afară nu depășește cu mult 5 grade Celsius. Există și alternativa unui taxi care poate fi luat direct din fața hotelului – până la Barceloneta 7 euro, până în centru 15 euro.

Pentru prânz sau o cină în afara W, se recomandă restaurantele din centru, din zona La Rambla. Alegerea noastră – La Fonda, un loc cu specific local și prețuri corecte. Restaurantele din faimoasa piață Barceloneta sunt de frecventat în timpul sezonului turistic, dar pierd din calitate în extra sezon iar multe dintre ele sunt închise.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului