Călătorii

Vrea cineva micul dejun în compania girafelor?

scris pe 07 Mai 2011 de Constantin Bacheș 12758 vizualizări
girafe

Există un boutique-hotel în Africa, în apropiere de Nairobi, Kenya, unic în lume. Și nu pentru designul original sau pentru tehnologia de ultimă oră. Ci pur și simplu pentru că îți oferă șansa de a servi micul dejun în compania celor mai înalte mamifere de pe Pământ.

Pentru cei mai mulți dintre noi, girafele sunt niște animale simpatice și foarte înalte. Le vedem mai des în desene animate sau în formă de logo pe tot felul de produse de consum. Știm foarte bine cum arată dar nu cred că am privit vreodată o girafă cu adevărat de aproape. Hotelul Giraffe Manor are exact numele pe care îl merită. Este, cel puțin la acest moment, singurul loc în care oficial turiștii își împart vacanța cu aceste animale simpatice si din păcate pe cale de dispariție. De aici începe și povestea modernă a vilei care astăzi găzduiește 6 camere amenajate luxos și o colonie de girafe din specia Rothschild, extrem de „sociabile”.

Inițial, proprietatea a fost construită în forma unei cabane scoțiene de vânătoare în 1932 de Sir David Duncan, parte din celebra familie Mackintosh, a cărei avere impresionantă fusese adusă de inventarea bomboanelor Toffee. În Africa, Sir David Duncan își propusese să pună bazele unei ferme de cai, motiv pentru care a cumpărat un teren de 61 de hectare. Din 1960, ferma a fost cumpărată și vândută de mai multe ori pentru ca, până la urmă, să fie lăsată în paragină.

În 1974, povestea a fost reluată de jurnalista Betty Leslie-Melville și de soțul ei Jack. Ei au achiziționat ce rămăsese din casă împreună cu 6 hectare din terenul inițial și s-au implicat în protejarea girafelor Rothschild. Specia era pe cale de dispariție după ce guvernul kenyan distrusese abuziv habitatul animalelor, iar braconierii avuseseră grijă ca numărul de exemplare rămas să nu treacă de 130. Cum ferma găzduia deja girafele mascul Tom, Dick și Harry, soții Leslie-Melville au decis să mai aducă alte câteva femele pentru a demara un program intens de regenerare. Despre Daisy, prima femelă din colonie, jurnalista a scris în paralel și o carte, „Raising Daisy Rothschild”, transformată ulterior film.

Tot soții Leaslie-Melville au fondat și Fondul African pentru speciile în pericol, fond sprijinit de celebrități precum Marlon Brando, după care a fost botezată girafa Marlon, și Mick Jagger. Mișcarea a dat roade și astăzi se crede că specia Rotschild este reprezentată de 500 de exemplare.

Ideea de hotel i-a aparținut lui Rick Anderson, fiul lui Betty, care a adaptat vila pentru turism încă din 1984, după moartea părinților. Chiar dacă nu oferea piscine și alte facilități pentru sport, Rick și-a dat seama că oaspeții vor aprecia mai mult apropierea de girafe. Și în prezent, animalele a căror înălțime depășește 2,5 m sunt la fel „răsfățate” și vin să „ciugulească” ceva la micul dejun, fie pe ușa de la intrare, fie pe geamul dormitorului.

Din 2009, Giraffe Manor a intrat în grupul Tamimi, care mai include o serie de proprietăți speciale în Africa. Clienții pot alege un sejur alături de girafe în sistem all-inclusive, dar există și varianta unei experiențe complete de câteva zile în mai multe locații de vis. Aspectul culinar este axat pe ingrediente locale și anunțat ca o experiență deosebită. Împrejurimile sunt un alt punct forte al zonei. Turiștii beneficiază de transport gratuit până la muzeul Karen Blixen, autoarea romanului Out of Africa, de al cărei nume se leagă și amenajarea celui mai mare apartament din hotel. Tot în zona Giraffe Manor, se recomandă vizitarea orfelinatului de elefanți și rinoceri. Detalii complete pe www.giraffemanor.com.

2 comentarii

 • Nicky pe 23 May 2011

  Interesant, e pe lista! Nu stiam ca au si hotel!

  Reply
 • Fam. Manea pe 05 Jul 2011

  In perioada 2000-2004 am locuit la Nairobi si am avut prilejul sa vizitam de cateva ori acest loc minunat, care este Giraffe Manor.
  Am avut experiente teribile hranind girafele din mainile noastre
  Sunt multe locuri in Kenya care sunt putin cunoscute turistilor din Romania si ar trebui facuta mai multa reclama.
  De fapt, Kenya este o tara plina cu locuri care ar trebui descoperite si de turistii romani.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului