Călătorii

Vacanță în interiorul unui glob de sticlă – Kakslauttanen, Finlanda

scris pe 30 Ian 2012 de Constantin Barbu 28427 vizualizări
feat iglu sticla

Satul de vacanță Kakslauttanen din Laponia, în nordul Finalndei, propune una dintre cele mai spectaculoase experiențe de iarnă: o noapte sub cerul deschis, sub o cupolă de sticlă, în lumina spectaculoasă a aurorei boreale.

La 300 km nord de Cercul Polar Arctic, mica așezare Kakslauttanen a fost locuită de sute de ani de laponi, un popor unic în peisajul scandinav, cu o cultură radical diferita de cea predominantă în peninsulă. Astăzi, satul este un punct important pe harta turistică a nordului îndepărtat. Un complex format din mai multe igluuri construite dintr-un tip special de sticlă, rezistentă la temperaturile extreme din regiune și la presiunea zăpezii abundente din fiecare an, a fost ridicat în ultimii ani pentru a oferi un spectacol deosebit: posibilitatea de a admira Aurora Boreală în toată splendoarea sa, din interiorul unei încăperi încălzite.

În Nordul extrem, iarna este un anotimp în care întunericul este aproape neîntrerupt. În timpul celei mai întunecate perioade din an, numită de localnici “kaamos”, soarele nu se ridică deloc deasupra orizontului, iar lumina difuză care este totuși vizibilă durează doar câteva ore. Dar doar pentru că soarele nu strălucește, nu înseamnă că este întuneric. Fiind aproape de Polul Nord, Kakslauttanen este luminat de Aurora Boreală, care în ultimele săptămâni a avut o intensitate extrem de mare, datorată perioadei maxime a ciclului de activitate solară.

Dincolo de spectacolul vizual, stațiunea oferă o experiență laponă clasică, ce include o saună cu fum, plimbări cu sania trasă de reni și pescuit la copcă în stilul tradițional al localnicilor. Curse de sănii trase de câini sau de snow-mobile-uri, expediții pe schiuri și chiar plimbări la bordul unui spărgător de gheață finlandez sunt dinsponibile în plus pe lista de activități de iarnă.

Patru restaurante, dintre care unul construit din gheață și zăpadă, deschis doar pe timpul iernii, oferă un mix de mâncare tradițională și internațională, fac parte din complex, iar pentru vizitatorii care preferă o experiență clasică, mai multe cabane din lemn sunt disponibile pentru cazare. Mai multe detalii pe kakslauttanen.fi.

2 comentarii

  • Maria pe 30 Jan 2012

    Putin mai multa documentare in scrierea materialului ar fi scos la iveala faptul ca nu exista un popor “lapon”. Nici macar o natie “lapona” sau un grup minoritar “lapon”. Locuitorii Laponiei se numesc sami, iar in Finlanda traiesc 4 din cele 11 grupuri sami existente dincolo de Cercul Polar, din Rusia pana in Norvegia.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului