Călătorii

Vacanță la începutul mileniului I: Grotte de la Civita

scris pe 09 Mar 2012 de Constantin Barbu 11714 vizualizări
000-intro_mini2

Noțiunea de hotel cotat cu cinci stele evocă fie imagini ale unor clădiri futuriste fie opulența palatelor regale vest-europene. Cu îndeajuns de multă răbdare experiența premium poate fi mutată însă cu aproape 1800 de ani în urmă, într-un oraș care respiră istorie prin fiecare por. Sextantio Grotte de la Civita nu oferă nici mobilier acoperit în aur și nici lux covârșitor, ci doar posibilitatea de experimenta o fărâmă din viața strămoșilor de mii de ani ai italienilor.

Matera este un oraș în regiunea Basilicata din sudul Italiei, construit între pereții unui canion erodat. Există dovezi ale locuirii sale încă din epoca Paleolitică, dar civilizația romană a fost cea care a transformat ansamblul de case săpate în stânca de calcar într-un oraș adevărat.

Localitatea este atât de îmbibată de istorie încât nu poți arunca un ac fără a atinge o clădire veche de cel puțin 500 de ani. Unele peșteri, denumite „sassi“ depășesc un mileniu în vechime, în timp ce locuințele, catedralele și palatele din zonă au fără excepție aproape 800 de ani.

Orașul vechi este construit pe o pantă săpată în stâncă de cursul unui râu de debit mic pe parcursul a mii de ani. Până în anii ’80 zona era una extrem de săracă, administrația locală încercând fără succes să mute localnicii din casele antice nelocuibile. După ce locul a fost declarat însă zonă de patrimoniu UNESCO în 1993, potențialul turistic a început să fie exploatat la adevărata sa valoare.

Daniel Kihlgren, un antreprenor suedezo-italian cu experiență în turismul istoric a investit bani în recondiționarea peșterilor și caselor de pe deal, aducând un nou suflu în Matera. Păstrând în detaliu specificul, construcția și istoria locului, Daniel a transformat 18 dintre camerele săpate în stâncă în zona cea mai veche a Sassi într-un hotel boutique de cinci stele. Pentru a oferi toate condițiile specifice unui destinații de lux, situl a fost demontat cu atenție, dotat cu electricitate și canalizare apoi reasamblat în detaliu. Întreg procesul a durat 10 ani, dar acum fiecare dintre camerele hotelului este o lecție de istorie în sine. Locuințele măsoară până la 150mp, fiecare dintre ele păstrând piatra, detaliile și mobilierul cât mai aproape posibil de forma originală.

Prețurile care pornesc de la 90 de euro/noapte includ și micul dejun preparat cu ingrediente locale. În timpul în care nu vizitează vestigiile istorice locale, turiștii pot să se bucure de restaurant sau de serviciile spa oferite de specialiștii hotelului.

1 comentariu

  • mariana moreanu pe 09 Mar 2012

    Superb….italieni au simtul turismului,la ei si un fir de iarba are istorie si miros – Ma doare sufletul cind stiu ce tara frumoasa avem – Cata istorie asteapta in romania sa se transforme in turism cu bani buni…

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului