Călătorii

Tunisia lui Luke Skywalker: Războiul Stelelor din Sahara

scris pe 03 Aug 2011 de Constantin Barbu 15701 vizualizări
starwars

“În urmă cu mult timp, într-o galaxie îndepărtată…” – așa încep toate filmele din celebra serie Războiul Stelelor. Pentru majoritatea oamenilor, planeta Tatooine este un loc fictiv, care există doar în imaginația lui George Lucas. Totuși, cei care doresc să trăiască experiența unei călătorii interstelare până pe planeta lui Luke Skywalker pot opta pentru un drum ceva mai scurt: o excursie în Tataoine, Tunisia, unde decorurile filmelor au rămas intacte.

Puțină lume știe că numele planetei Tatooine provine de fapt de la o regiune cât se poate de reală, cu o suprafață ceva mai mare decât cea a Republicii Moldova, situată în sudul Tunisiei și numită Tataoine. În traducere din limba berberă, numele provinciei înseamnă izvor, un nume cu o conotație extrem de plăcută într-o țară acoperită în mare parte de pustiul Saharei.

Step in to the shadow

Dar Tatooine nu este nici de departe singurul nume din seria Star Wars care să fie împrumutat din geogragfia țării nord-africane: Chewbacca, extraterestrul blănos care îi ajută pe eroii filmelor să își învingă adversarii, își ia numele de la o oază numită Chebika, pe care o puteți vedea în imaginea de mai sus.

O excursie în zonă, mai exact în Matmata, este o experiență interesantă: după zeci de kilometri de deșert, vârfurile ascuțite ale mai multor obiecte care seamănă cu niște rachete rămase în urma echipelor de producție întâmpină turiștii într-un peisaj care este instantaneu recunoscut de orice fan al filmelor: casa lui Luke Skywalker, Lars Homestead în film, este astăzi un hotel care oferă două experiențe diferite, în funcție de dorința călătorilor: fie cea a Războiului Stelelor, fie cea a vieții berberilor din zonă, care construiesc structuri subterane de sute de ani pentru a se feri de soarele arzător al deșertului.

Micul han din deșert include și o cafenea cu tematica spațială și un restaurant cu specialități locale. Mai multe detalii despre Sidi Driss Hotel puteți găsi pe TripAdvisor.com.

5 comentarii

 • Armand pe 03 Aug 2011

  Foarte interesant!

  Reply
 • Imperator pe 04 Aug 2011

  Am fost acum ceva ani pe acolo. Am dormit si in hotelul din Matmata, era ok, din pacate in niste camere aveau pureci (eu n-am avut :) . In Tatooine nu a mai ramas nimic de la filmare, dar arata intr-adevar ca in film, nu au facut foarte mari schimbari. Hm… poate scriu un post pe blog :)

  Reply
 • Sakura pe 04 Aug 2011

  Păcat că articolul a fost scris de cineva care n-a văzut filmul decât poate pe sărite. Şi nici n-a citit zecile de articole aproape identice apărute de-a lungul timpului. Acele “vârfuri ascuţite” din imagine n-au nimic de-a face cu rachete, ele sunt vaporizatoare. Asigurau climatul necesar agriculturii în acea zonă. Cei doi roboţei au ajuns în mâinile lui Lars şi de aici la Luke tocmai pentru că el căuta un robot care să înţeleagă limbajul binar a vaporizatoarelor. Bine că n-aţi scris un articol mai lung, că v-aţi fi făcut de râs. Nu era deloc greu de găsit un fan Star Wars pentru corectarea textului înaintea publicării.

  Reply
 • Vadim pe 05 Aug 2011

  Interesant articol, insa nu pot sa nu sesizez faptul ca artticole de acest gen (si cel mai probabil geneza ideii moderatorului de a scrie un articol despre subiect) au fost scrise in ultima saptamana – despre aceasta zona din Tunisia unde s-a turnat Star Wars – pe NENUMARATE site-uri straine, gawker.com, io9.com, etc etc.

  Adica totusi, pentru cei care “surfeaza” netul mai departe de hotnews si stylerpeort, cred ca era evident ca ne mai loveam de cateva ori bune de acest articol pe alte siteuri internationale foarte frecventate. Poate nu era cazul sa scrieti si voi articolu asta pt simplul fapt ca fix in aceeasi perioada a aparut de nenumarate ori peste tot. Scrieti si voi despre o zona frumoasa dar putin cunoscuta din Carpati, poate chiar merg acolo. In Tunisia am fost si in afara de cateva atractii vizuale e mare jeg. Sau hai sa scriem despre niste locatii turistice despre care foarte rar citesti (fata de turcia grecia franta tailanda egipt bla bla bla).

  Cum ar fi insulele si zonele turistice din India, Israel (mai exact Eilat, ca de Tel Aviv si Ierusalim s-a tot scris), zonele turistice naturale frumoase din Japonia (adica natura, nu Tokyo sau alte orase), New Zeeland…hai ca se poate.

  Chiar ar fi interesant…

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului