Călătorii

Somnul sub cerul liber, în ţara leilor – Lion Sands

scris pe 28 Mai 2012 de Bogdan Ștefănescu 12197 vizualizări
feat lion sands

O noapte dormită sub cerul liber undeva unde leii, rinocerii şi elefanţii umblă neîngrădiţi pare mai degrabă o încercare depăşită de eroul unui roman de aventuri decât o povestire din vacanţă. Totuşi, rezervaţia Lion Sands oferă oricui şansa de a trăi – în deplină siguranţă – o astfel de experienţă, într-una din cele mai sălbatice zone din Africa de Sud.

În 1933 Guy Aubrey Chalkley, un antreprenor american pasionat de vânătoare, își așeza tabăra undeva în rezervaţia Sabi Sand din Parcul Naţional Kruger.  Copleşit de frumuseţea naturii de pe malurile râului Sabie, în partea estică a Africii (“înfricoşat” în limba Zulu), despre care se spune că atât omul cât şi animalele se apropie cu respect, Guy Chalkley a renunţat definitiv la vânătoare și s-a stabilit în Africa. Și-a crescut cei doi copii în rezervaţie şi şi-a dedicat viaţa protejării ei construind o cabană care să-i permită să fie întotdeauna aproape de natură și animale. Vechea casă a antreprenorului a fost transformată mai târziu într-un complex turistic de către nepoata sa și soțul acesteia.

Astăzi, suprafaţa de aproape 3000 de hectare găzduieşte trei cabane în care turiştii se pot caza – Ivory Lodge, River Lodge, 1933 Lodge – şi platforma din copac unde Chalkley se adăpostea noaptea, devenită ulterior un dormitor confortabil în aer liber. Frumuseţea şi diversitatea fanuei şi florei din rezervaţie sunt în grija unui ecologist angajat cu normă întreagă să păstreze locul cât mai aproape de cum a fost găsit la începutul secolului trecut.

Lion Sands Ivory Lodge este o combinaţie elegantă de elemente africane şi europene care se întrepătrund în mod firesc. În fapt, Ivory Lodge este compusă din şase vile de cinci stele situate la suficientă distantă una de cealaltă pentru a oferi intimitate completă ocupanţilor. Fiecare dintre aceste apartamente de 165 mp are o curte proprie, un spaţiu de lounge cu şemineu şi piscină privată. De pe terasa privată sau prin ferestrele imense, oaspeţii pot admira elefanţii şi zebrele din lunca râului Sabie.

În aval de Ivory Lodge, pe malul râului, la umbra unor copaci bătrâni de 800 de ani se află River Lodge. Toate cele 20 de camere ale cabanei dispun de câte o terasă de unde se poate vedea cum răsare soarele deasupra râului Sabie.

Perfectă pentru familii sau grupuri mai mari, 1933 Lodge este, de fapt, casa de vacanţă a fraţilor More, proprietarii complexului şi strănepoţii lui Guy Chalkley. Cabana a fost ridicată în 2007 în cinstea lui Chalkley în locul unde acesta a scris cartea Desert Pool, despre experienţa lui şi a copiilor săi la Lion Sands. 1933 Lodge are patru camere duble şi o cameră în care pot dormi până la 8 copii, iar oaspeţii pot apela oricând la bucătarul sau ghidul prezenţi.

Totuşi, cel mai spectaculos loc în care se poate înnopta la Lion Sands este casa din copac construită chiar de Guy Aubrey Chalkley pentru a dormi ferit animalele sălbatice. Transformată într-un dormitor de cinci stele sub cerul liber, platforma oferă aproape toate facilităţile obişnuite unei camere de hotel. Oaspeţii, aduşi aici la apus,  sunt aşteptaţi cu băuturi şi cu cina, iar apoi sunt lăsaţi singuri în sălbăticie până dimineaţa. Când răsare soarele, un pădurar îi ia pe turişti în primul safari al zilei, urmat de micul dejun.

De la cursuri ţinute de ecologistul staţiunii, până la safariuri în care poţi vedea de aproape lei, crocodili de Nil, hipopotami sau rinoceri,  aproape toate activităţile de la Lion Sands se concentrează în jurul cadrului natural deosebit din zonă.  Între activităţile conduse de ghizii de la Lion Sands, oaspeţii pot lua masa în natură sau pot descoperi mai multe despre folclorul african. Mai mult, pentru o taxa suplimentară, turiştii pot juca golf – în parcul naţional, unde pot fi oricând întrerupţi de o zebră, de exemplu, sau pot merge cu balonul cu aer cald sau cu elicopterul.

2 comentarii

  • cosmin pe 29 May 2012

    cita opulenta… pentru asa ceva te duci in africa?

    Reply
  • behemot pe 29 May 2012

    foarte dragut. 1000 € pe noapte? sa se calmeze cititorul care in lipsa unor preturi estimative crede ca ar putea sa ajunga si el sa traga leul de coada in africa.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului