Călătorii

Restaurantul ascuns între munți – Tusen, Suedia

scris pe 19 Dec 2011 de Dragoș Aliciu 13951 vizualizări
Calatorii - restaurantul tunsen

Respectul pentru natură nu îngrădește în nici un fel dezvoltarea arhitecturii, ci dimpotrivă, împinge la găsirea unor soluții inovatoare. Restaurantul Tunsen este cel mai bun exemplu că designul spectaculos și ecologia pot conviețui.

Aproape de granița cu Norvegia, într-o zonă izolată din vestul Suediei, există o mică stațiune de ski. Ramundberget funcționează încă din anii ’30 ca o alternativă la aglomerația permanentă din destinațiile consacrate ale Europei. Dezvoltarea turistică a zonei s-a făcut în armonie cu natura și ideea de relaxare într-un loc ferit, iar restaurantul Tusen („o mie“ în limba suedeză) este exemplul perfect pentru ilustrarea ideii de turism promovate de localnici.

Și-a primit numele pentru altitudinea la care a fost construit, chiar unde se termină pădurea și încep munții. De forma unei cabane tradiționale „sami“, construcția este acoperită cu trunchiuri de mesteacăn pentru a fi ferită de vânturile înghețate care bat dinspre nord. Protejată într-o parte, forma circulară se deschide în cealaltă pentru a permite admirarea peisajului natural al zonei.

Dacă din exterior construcția seamănă foarte mult cu o cabană rustică, designul interior nu păstrează nici o legătură cu tradiționalismul. Formele fluide, șemineele deschise și ferestrele decupate pe verticală sunt expresii ale arhitecturii moderne scandinave. Între pereții înclinați ai restaurantului, în sala de mese, încap 125 de persoane pe o suprafață care depășește 100mp.

Lucrarea aparține arhitectului Herman Hans și a fost ridicată pe o structură metalică, acoperită cu materiale prefabricate. S-a dorit obținerea unei construcții de efect, fără a crea un dezechilibru în ecosistemul zonei și de aceea s-au folosit exclusiv materiale transportate din zonă. Inclusiv meniul urmărește lista preparatelor nordice, punând accent exclusiv pe ingrediente care pot fi găsite în zonă.

3 comentarii

 • Torax pe 19 Dec 2011

  Bai am o ciuda cateodata cand citesc articole de genul acesta. Numai o doctrina tampita cum a fost comunismul stalinist a putut sa ne stirbeasca in asa hal de nu putem avea si noi o tara asezata cat de cat ca Suedia. Asa am ajuns sa avem o cultura mimetica si sa vorbim din dodii englezesti. Mare dreptate avea nen’tu Socaciu.

  The cool hunter dot net slash “architecture” pentru novici. Dati bookmark!

  Reply
 • Beaver pe 20 Dec 2011

  Imi caut disperat logica plecata cu sorcova…

  In numele “respectului pentru natura” adaugam o suprafatada din cateva sute de mesteceni macelariti, alesi cu laserul, cautati de dinti si de boli, mandri si inalti…rezulta un produs ecologic si un articol de toata frumusetea…

  daca o intalniti pe undeva spuneti-ii sa nu mai vina acasa…

  Reply
 • Dragos Aliciu pe 21 Dec 2011

  Respectul pentru mediu nu înseamnă a nu mai folosi materiale luate din natură ci minimalizarea amprentei pe care o lasă clădirea în locul în care a fost construită atât în timpul în care se află în funcțiune cât și după o eventuală dărâmare. Ridicată din prefabricate pe o structură de oțel, reușește să facă față vânturilor puternice fără beton armat, fară cărămizi, cu minimum de materiale, datorită designului adaptat condițiilor șamd. Logica există, trebuie doar să o vedeți.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului