Călătorii

Primul terminal tematic ecologic, deschis la aeroportul Schiphol

scris pe 15 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 28431 vizualizări
featured

Inaugurat printr-un picnic la sfârșitul lunii trecute, terminalul verde al aeroportului Schipol din Amsterdam este primul spațiu de relaxare de acest gen. Nicăieri în lume decolarea avionului nu poate fi așteptată în compania ciripitului de păsărele sub coroana unui arbole secular.

Acum că proiectul a fost finalizat, ajungem să ne întrebăm de ce nimeni nu s-a gândit la asta mai devreme. Airport Park este punerea în aplicare a unei idei cât se poate de simple și din ce în ce mai promovate odată cu creșterea în popularitate a tendinței ecologice.

Așa cum îi spune și numele, Airport Park este un parc tematic decupat în interiorul aeroportului Schiphol din Amsterdam. Până la punctul de verificare a pașapoartelor, decorul este unul absolut obișnuit. Dincolo de vamă însă, trunchiul gros al unui copac de 130 ani anunță schimbarea bruscă de peisaj. Viața arborelui era amenințată în habitatul său natural așa că autoritățile au preferat relocarea lui în interiorul aeroportului pentru a-l salva.

Culoarea terminalului se schimbă în verde, în locul scaunelor și meselor obișnuite, pasagerii fiind invitați să se așeze pe bușteni ca și cum ar fi la un picnic. Băncile clasice sunt alungite, accentul fiind pus pe o poziție cât mai confortabilă. Vegetația naturală intră în amestec cu aranjamente de plante artificiale și, printr-un sistem numit „mixed reality“ încăperea este acoperită de sunete de păsări și proiecții cu fluturi care zboară pe pereți și podea. Parkcafé oferă mâncare și sucuri naturale care pot fi servite în interior sau pe terasa în aer liber, special amenajată în exteriorul terminalului.

Proiectul verde merge chiar mai departe. Pasagerii își pot încărca telefoanele mobile prin pedalarea pe biciclete care sunt folosite să genereze energie electrică. Lumina provine de la surse LED, considerate cele mai eficiente energetic, magazinele vând pe cât posibil produse biodegradabile, iar iedera ornamentează fiecare colț pe care îi este permisă cățărarea.

Sala de așteptare poate fi găsită dincolo de punctul de control al pașapoartelor, Lounge 1, deasupra terminalului D.

10 comentarii

 • donache pe 15 Jun 2011

  Daca vroiau ceva ecologic atunci sa nu-l fi facut deloc. Cate chimicale sunt in materialele folosite, cata energie s-a consumat (si a produs poluare) cu fabricarea lor, in transport etc. ?
  O fi avand ca tema ecologia dar nu e ecologic deloc.

  Reply
  • gigel_contra pe 15 Jun 2011

   nu a zis nimeni ca e ecologic, doar tematica este ecologica :-) , adik te incurajeaza sa-ti dezvolti latura “naturala” :-D

   Reply
   • Gigi pe 17 Jun 2011

    De fapt, este vorba de un concept. Nu pretinde nimnei a fi un terminal ecologic – terminalul ar fi existat oricum, in modul clasic, insa acesta educa “pasagerul”. E un “call to action”, daca vreti, la a ne gandi la ce putem face pentru a fi mai ecologici. Cine foloseste mai mult de 2 ani de zile acelasi telefon mobil? Cine il scoate din priza cand se afiseaza mesajul ca bateria este incarcata? (sau este lasat peste noapte timp de 8 ore la incarcat?)

    Daca e sa ne gandim la modul cel mai serios, cred ca amprenta de CO2 generata de constructia acestui terminal este infima in comparatie cu poluarea rezultata de utilizarea avioanelor ca mijloc de transport.

    Reply
 • emily pe 15 Jun 2011

  E o gluma proasta? Ce-i cu arborii aceia pe care sunt crescuti intr-un mediu inchis???

  Reply
 • Codruta pe 15 Jun 2011

  Corect! de acord cu donache! O sa ajungem ca orice loc plin cu plastice de culoare verde sa fie considerat “ecologic”! >:
  CE anume au imitatiile de pasarici (fluturasi samd.), generate cu curent electric, cu “natura”? sau cu “ecologia”?
  >:

  Reply
 • Vizitiul pe 15 Jun 2011

  Cam ironic cu copaci taiati prin aeroport :)

  Reply
 • ana pauper pe 15 Jun 2011

  nu puteau sa il inaugureze in martie, cand ma dadeam si eu pe acolo cu avionul? :<<<

  Reply
 • raluca pe 15 Jun 2011

  In afara de plantele olandeze inchise dupa zabrele nu vad nimic viu in acest spatiu. In afara de faptul ca e doar un decor pe verde, adica un stil eco (asa cum putea fi deco, sau industrial sau rococo), ma deranjeaza urmatoarele: fotoliile au despartitoare, ca sa nu te poti intinde; nu se sta pe jos, ci tot pe banci si scaune tepene; este incomod in general; da senzatia de sufocare, prin copacii inchisi intre patru pereti si tavan.

  Reply
 • florin pe 15 Jun 2011

  Cum spuneam, aeroportul Schiphol e cel mai frumos loc din Olanda din doua motive:
  1. sunt multi straini acolo
  2. poti pleca repede din acea tara

  Prietenii stiu de ce ….

  Reply
 • Loa pe 16 Jun 2011

  Ecologic sau nu iti ofera o stare de confort psihic….

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului