Călătorii

Palatul lacustru al maharajahului – Taj Lake Palace

scris pe 24 Iun 2011 de Constantin Barbu 23974 vizualizări
taj

Construite de maharajahii care au stăpânit Rajastanul timp de secole, palatele de pe lacul Pichola au fost ridicate cu singurul scop de a fi locuri ale plăcerii pentru suveranii locali. Cel mai frumos dintre ele, Jag Niwas, a fost transformat în hotel, iar rezultatul este mai mult decât spectaculos.

La doar câteva zeci de kilometri de orașul Udaipur, unul dintre cele mai frumoase din întreaga Indie, lacul Pichola a fost amenajat în urmă cu opt secole, ca rezervor de apă potabilă și pentru irigații. La scurt timp după finalizarea lucrărilor, maharajahul din acea vreme a remarcat frumusețea apei și a început construcția de temple și palate în jurul lacului și pe cele patru petice de pământ care au rămas neacoperite de apă după finalizarea rezervorului. De-a lungul secolelor, mai multe structuri au fost ridicate pe insulele din lacul Pichola, dar palatul Jag Niwas a apărut abia în anul 1746.

Legenda spune că maharajahul, exasperat de excesele amoroase și bahice ale fiului său, a dat ordin să îi fie construit un palat în mijlocul lacului, unde să poată să își continue petrecerile, departe de ochii curții. Dacă și în societatea indiană a acelei perioade, renumită pentru permisivitate, comportamentul prințului Jagat Singh era considerat excesiv, ba chiar scandalos, putem doar să ne imaginăm la ce scară a fost petrecerea dată la deschiderea noului palat…

Următorii conducători ai regiunii nu au continuat excesele tânărului Jagat Singh, dar au păstrat palatul ca refugiu pe timpul verii din calea soarelui care arde deșertul Tharr. Mai târziu, după venirea britanicilor în India, palatul a servit la un moment dat și ca refugiu pentru mai multe familii nobile engleze, care s-au refugiat pe insulă din fața unei mulțimi furioase. Cronicarii perioadei spun că maharajahul de atunci, care își păstrase și sub britanici o parte din putere, a cerut ca toate bărcile care putea ajunge la palat să fie arse, pentru a fi sigur că oaspeții săi sunt în siguranță.

A urmat o perioadă de decădere pentru palatul Jag Niwas. Urmașii regilor locali nu au mai vrut să plătească sumele exorbitante necesare întreținerii unei clădiri construite direct deasupra apei într-o zonă tropicală, iar structura a început să se deterioreze vizibil. În 1961, Bhagwat Singh, care moștenise palatul de la tatăl său, a venit cu ideea de a-l converti într-un hotel de lux, singura alternativă care ar fi putut garanta sustenabilitatea financiară a monumentului. Artistul american Didi Contractor a fost angajat coordonator al proiectului de restaurare, iar renovarea a fost făcută cu un buget destul de limitat, cauzat de o serie de probleme… neobișnuite ale tânărului maharajah:

“Cred că am fost unul dintre ultimii artiști care au lucrat cu adevărat pentru un rege. Mă simțeam ca un artist la curtea unui monarh în timpul Renașterii, era o experiență ca o călătorie în timp, într-o altă eră, într-o altă lume. Regele a impus un buget destul de strict. Nu pentru că ar fi avut probleme cu banii, dar odată cu titlul său i-au venit și o serie de responsabilități de la predecesorul său, cum ar fi un harem de 300 de dansatoare. El a încercat să le ofere burse, pentru ca ele să poată pleca de la palat, dar femeile au refuzat, așa că nu a avut de ales și a trebuit să le păstreze. La acest grup de femei se mai adăugau și 12 elefanți ceremoniali, plus o listă lungă de proprietăți care se deteriorau.”, își amintește Contractor într-un interviu pentru indiasite.com.

În 1971, palatul a fost preluat de grupul Taj Hotels&Resorts, iar numele i-a fost schimbat în Taj Lake Palace. În ultimii 40 de ani, hotelul a atras multe dintre marile personalități ale lumii prin splendoarea sa și a fost unul dintre platourile de filmare pentru unul dintre filmele seriei James Bond, Octopussy. În prezent, hotelul oferă tot ce și-ar putea dori un maharajah, cu zeci de camere și apartamente, restaurante, grădini și un centru SPA. Detalii complete pe tajhotels.com.

3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului