Călătorii

Palais Hansen Kempinski – Spiritul Vienei cu DJ și comenzi digitale

scris pe 11 Oct 2013 de Constantin Bacheș 11937 vizualizări
Hasens

Palatul Hansen te găzduiește într-un cadru vienez autentic dar reinterpretat pe gustul unui călător modern. În decorul impresionant al secolului XIX, descoperi un DJ care orchestreză atmosfera din lobby iar în băile de marmură apa se reglează prin comenzi digitale.

Sunt doar 25 de minute cu taxiul de la aeroport până la marginea Ringului, acolo unde privirea îți descoperă statura impunătoare a palatului Hansen. Clădirea domină împrejurimile prin dimensiuni, aproape 100 de m lungime, dar și prin fațada nobilă, acel tip de arhitectură pe care o ai în minte de fiecare dată când te gândești la gloria Imperiului Austro-ungar. Palatul a fost comandat pentru a servi chiar ca hotel pentru mult așteptata Expoziție Mondială din 1873 și construit în patru ani. 

Arhitectul, Theopil Edvard von Hansen, este considerat una dintre eminențele cenușii căreia i se datorează imaginea bulevardului Ringstrasse. Clădirea Parlamentului, a Bursei și Palatul Epstein sunt doar câteva dintre proiectele sale. Pentru hotelul care astăzi îi poartă numele destinul a plănuit de fiecare dată altceva dar niciodată vocația inițială. De la momentul inaugurării, acum 140 de ani și până în 2013, construcția a avut pe rând tot felul de întrebuințări, de la sediu al Poliției până la clinică medicală.

Proiect Kempinski a demarat în 1997, atunci când proprietatea a fost vândută de statul austriac spre o companie privată. Șantierul a urmărit modernizarea construcției deja existente pentru a satisface standardele de cinci stele ale vremurilor noastre. Curtea interioară a fost acoperită cu o cupolă transparentă iar pavajul de piatră a fost înlocuit cu marmură și lemn. Din acest artificiu arhitectural a luat naștere holul spațios care îți dă în continuare impresia că ești undeva într-o piațetă vieneză din secolul trecut.

Peste tot au rămas vizibile elementele proiectului gândit de von Hansen, în special coloanele masive care urcă pe toată înălțimea clădirii. Ultimele două etaje au fost tranformate în apartamente private deservite tot de Kempinski. Oferta s-a epuizat rapid pentru un preț de 15.000 euro per metro pătrat.

Astăzi, tot ce se întâmplă în hotel pare să fi fost acolo din totdeauna. Lifturile moderne urcă prin tavanul înalt spre holurile de la etaj, amenajate sobru cu nuanțe de maro, în contrast cu stilul încarcat al zonei. Atmosfera camerelor continuă la fel de cuminte, elementul puternic fiind mai mereu reprezentat de pozele mari de pe pereți. Mobila din lemn de esențe nobile face trimitere spre moda începutului de secol XX.

Când ai fi crezut că cel mai extravagant element este televizorul cu ecran plat, descoperi baia. Aici, într-un exercițiu de a-și orienta clienții spre viitor, Kempinski a decis să monteze comenzi digitale. Apa de la duș și de la cada de baie se pornește și se setează cu ajutorul unor butoane + și -. Senzația este la început ciudată dar se transformă în obișnuință mai repede decât ai fi crezut.

Toate cele 98 de camere și 53 de apartamente se pot lăuda cu spațiu și o arhitectură proprie. În premieră pentru industria hotelieră de cinci stele, Kempinski a pus lângă pat un iPad în locul clasicului catalog room-service. Chiar dacă se mai poate face și telefonic, devine mult mai plăcut să apelezi toate departamentele hotelului prin intermediul aplicației dedicate.

Performanțele tehnice ajung la cel mai înalt nivel în cazul apartamentului prezindețial pentru care au fost proiectate sisteme proprii de sonorizare, climatizare și monitorizare prin satelit. Amenajarea apartamentului prezidențial a fost o muncă a întregii echipe Kempinski. Fiecare manager a jucat pe rând rolul de client și a îmbunătățit sau criticat fiecare serviciu în parte.

Pentru restaurante, Palais Hansen a pregătit în special mâncare de inspirație locală. Deschis de la micul dejun până la cină, Die Kutche este genul de restaurant comod în care sunt delimitate trei zone diferite, inclusiv o „grădină de iarnă”. Pentru clienții pretențioși este dechis la prânz și cină restaurantul Edvard. Aici experiența se amplifică pe măsură ce experimentezi meniul internațional gândit cu ingrediente bio aduse din apropierea Vienei.

De altfel, ideea de bio se simte încă de la micul dejun unde majoritatea mâncărurilor sunt însoțite de descrierea fermei de origine. Pentru o seară liniștită merită încercat Cigar Lounge-ul de la parter. Este amenajat între coloanele originale și populat cu fotoliile Egg proiectate de Arne Jacobsen. Selecția de trabucuri și băuturi fine vine dublată de un personal super instruit.

Ca în cazul oricărui Kempinski, există mai multe săli pentru evenimente și un spa mulțumitor pentru o saună și un masaj. Ceea ce continuă să te captiveze și după a treia zi rămâne însă holul imens. Imediat după lăsarea serii, își face simțită prezența un DJ care mixează discret ritmuri relaxante. Amestecul de turiști și localnici îți confirmă impresia că Palais Hansen este deja un loc de „pelerinaj” în peisajul vienez, o performanță dacă iei în calcul data inaugurării – martie 2013.

Palais Hansen se află la cel mult 15 minute de mers pe jos de centrul Vienei.

Prețurile încep de la 280 euro pentru o cameră de tip Superior de 32 mp.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului