Călătorii

(P) Berlin, după aterizare: cinci opere de arhitectură modernă

scris pe 22 Mai 2012 de StyleReport.ro 16570 vizualizări
2934

Berlinul este una dintre cele mai avangardiste capitale din lume în domeniul arhitecturii. De la cupola de sticlă din Potsdamer Platz la muzeul de artă modernă Haus der Kulturen der Welt, am ales cinci destinații din capitala germană care merită văzute pe viu.

Domul clădirii Reichstag-ului

Reichstag-ul, una dintre cele mai iconice clădiri din Berlin, are o istorie destul de tragică. Construită la finalul secolului al XIX-lea și dată în folosință ca Parlament al Imperiului German în anul 1894, clădirea a fost scena celebrului incendiu din 1933, care a ajutat la consolidarea puterii naziste în Germania. După cel de-al Doilea Război Mondial și separarea Berlinului în zone de influență occidentală și sovietică, structura a rămas neutilizată și nereparată timp de mai bine de un deceniu.

În 1960, primele încercări de restaurare au început, dar restaurarea nu a decurs foarte bine, dat fiind că atât Germania Democrată, cât și Germania Federală, au ales alte clădiri pentru a-și găzdui forurile legislative. Abia în 1990, după căderea Zidului și reunificarea Germaniei, clădirea a fost restaurată complet și readusă la gloria inițială. Ca o sărbătoare a reunificării, în 1999 a fost inaugurată o nouă cupolă ultra-modernă, construită din metal și sticlă pe baza unui proiect semnat Norman Foster.

Berlinul este la un click distanță, prin concursul Lufthansa!

Haus der Kulturen der Welt

În traducere “Casa culturilor lumii”, Haus der Kulturen der Welt datează din anul 1957, când în Berlinul de Vest a fost deschisă expoziția de arhitectură Interbau 1957, o demonstrație de aliniere la standardele occidentale a Germaniei Federale. Clădirea a fost poziționată în mod intenționat pe un teren mai înalt decât împrejurimile, pentru a fi vizibilă din Berlinul de Est ca un simbol al libertății și al progresului.

Arhitectul principal, Hugh Stubbins, a calificat mesajul designului drept un simbol al “libertății complete”, cu o formă ce amintește de aripile deschise ale unei păsări. Edificiul a fost ridicat în doar un an de zile, iar în prezent este unul dintre cele mai importante centre culturale ale capitalei germane.

Berlinul este la un click distanță, prin concursul Lufthansa!

DZ Bank, Pariser Platz

La doar câțiva pași de clădirea Reichstag-ului și de Poarta Brandenburg, sediul DZ Bank, proiectat de arhitectul Frank Gehry, este una dintre cele mai impresionante clădiri moderne din Berlin.

Construită ca un dom din sticlă ce acoperă un alt dom, structura din sticlă are atât un rol estetic, cât și unul funcțional. Clădirea a fost finalizată în anul 2000 și, dincolo de frumusețea intrinsecă, oferă un unghi excelent către centrul orașului.

Berlinul este la un click distanță, prin concursul Lufthansa!

Sony Center am Potsdamer Platz

Potsdamer Platz este sediul unora dintre cele mai mari companii din Germania și se remarcă prin clădirile monolitice din oțel și sticlă, care domină orașul de la înălțimi de peste 100 de metri. În mijlocul zgârie-norilor ce găzduiesc sediile unor companii precum Sony, Deutsche Bahn sau Daimler, o cupolă cu un diametru de 102 metri, suspendată la înălțimea de 67 de metri, crează un atrium impresionant.

Iluminarea structurii este bazată pe un concept al artistului parizian Yann Kersalé și are rolul de a evidenția combinația spectaculoasă de metal, sticlă și material textil a acoperișului. La apus, cupola este iluminată alb, pentru a crea o senzație de prelungire a zilei, iar pe timpul nopții culoarea oscilează de la albastru la roz.

Berlinul este la un click distanță, prin concursul Lufthansa!

Marie-Elisabeth Luders Haus

 Parte a complexului de clădiri dedicat parlamentului federal, clădirea Marie-Elisabeth Luders este numită după una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria Germaniei. Edificiul găzduiește mai multe aripi adminsitrative ale forului legislativ de la Berlin, dar și una dintre cele mai mari biblioteci științifice din lume.

Berlinul este la un click distanță, cu noul zbor direct București-Berlin, oferit de Lufthansa. Puteți câștiga un weekend la Berlin în care să explorați pe îndelete toate obiectivele prezentate în articol participând la concursul Lufthansa! Tot ce trebuie să faceți este să reconstituiți puzzle-ul de pe ConcursLufthansa.ro și sunteți înscriși în cursa pentru un weekend la un design-hotel berlinezDacă ați participat deja, puteți verifica pe site dacă ați câștigat la tragerea la sorți de pe 10 mai.

2 comentarii

 • Mihai pe 23 May 2012

  Ma doare ochiul cand ma uit la arhitectura moderna. Uitati-va la armonia unui arhitecturii dintr-un oras vechi.

  Reply
 • Lucid pe 17 Aug 2012

  “armonia unui arhitecturii dintr-un oras vechi” … lol.

  Alea sunt atractive pentru:
  - pensionari (marea lor majoritate)
  - conservatorii nostalgici si lipsiti de pragmatism
  - cei lipsiti de imaginatie si care prefera sa se conformeze decat sa inoveze (si care prefera sa le dea peste nas celor ce indraznesc sa inoveze sau macar sa se gandeasca la asa ceva)
  - cei prea atasati emotional de o mana de tipare arhitectonice, destul de modeste, in mare parte mediocre, ineficiente tehnologic si relativ comune (din turma)

  PS: ce mi se pare chiar interesant e cum la fiecare articol despre nou si inovatie, se gaseste cate un carcotas anonim care sa ne impartaseasca “opiniile” lui irelevante si cat de mult nu-i place ceea ce este prezentat.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului