Călătorii

(P) Berlin, după aterizare: Alexanderplatz – cum să iei pulsul unui oraș

scris pe 15 Mai 2012 de StyleReport.ro 12716 vizualizări
Ber-II-332

Situat în centrul capitalei germane, Alexanderplatz este unul dintre cele mai bune puncte de plecare pentru exploratorii urbani, dar și poate cel mai bun punct pentru a căpăta o viziune de ansamblu.

Alexanderplatz, sau Alex, cum este numită de localnici, a fost botezată după ţarul Alexandru I al Rusiei, dar are origini mult, mult mai vechi. Din secolul al XIII-lea și până astăzi, piața a fost modelată și remodelată, fiind un punct de perpetuă reinvenție a Berlinului.

Deşi multe dintre clădirile istorice din piaţa ‘Alex’ nu mai există astăzi, piaţa a menţinut unul dintre motivele sale de faimă din 1930: acela că este nodul de transport al oraşului. La Olimpiada din 1936 a fost înregistrat un număr legendar de 35.000 de vehicule în piaţa ‘Alex’ în intervalul 07:00 – 21:00! În acele zile, traficul din Alexanderplatz depăşea traficul oricărei alte pieţe din Berlin – o caracteristică pe care, în prezent, este posibil să o împartă cu Potsdamer Platz.

Vedere spre turnul de televiziune, cea mai înaltă cădire din Berlin

După al Doilea Război Mondial, conducerea Republicii Democrate Germane de la acea vreme s-a concentrat asupra pieţei Alexanderplatz şi a importanţei sale ca locaţie centrală în cadrul noului creat Berlin de Est. Piaţa ‘Alex’ avea să fie reproiectată după modelul Pieţei Roşii din Moscova. Din nou, a avut loc un concurs arhitectonic şi piaţa a fost complet reproiectată în 1969.

Ceasul Urania

Alexanderplatz păstrează încă numeroase elemente care amintesc de acele vremuri şi care atrag astăzi privirile vizitatorilor: Ceasul internaţional Urania cu o reprezentare simbolică a lumii; clădirea care a fost cândva ‘Hotel Stadt Berlin’, parte a lanţului hotelier Interhotel din Germania de Est şi turnul televiziunii, vizibil din orice locaţie din Berlin şi o adevărată emblemă a oraşului.

Dacă vorbim de turnul televiziunii, merită menționat că acesta este cea mai înaltă clădire din Berlin (a patra din Europa) și oferă poate cea mai completă panoramă a orașului, de la o înălțime de peste 200 de metri. Dincolo de observație, turiștii în căutarea unui loc spectaculos pentu prânz pot alege și restarantul rotativ de pe platforma de observație, care o rotație completă la fiecare 30 de minute.

În interiorul Pergamonmuseum

Clădirea Reichstagului și Poarta Brandenburg sunt amândouă la mică distanță de Alexanderplatz, la fel și Pergamonmuseum, care găzduiește reproduceri și piese originale din din orașele antice Pergam și Milet. Reproducerile sunt la scară monumentală, iar o vizită este obligatorie pentru toți cei fascinați de antichitate.

Explorați capitala germană cu noul zbor direct București – Berlin, oferit de Lufthansa. În plus, puteți câștiga un weekend la Art’otel Berlin, un design-hotel care reprezintă spiritul tânăr și energia creativă a capitalei Germaniei. Întregul hotel îi este dedicat lui Andy Warhol, iar fiecare încăpere include câte o operă semnată de maestrul pop-art. Intrați pe site Completați puzzle-ul de pe concurslufthansa.ro și intrați în tragerea la sorți de pe 7 iunie. Dacă ați participat deja, puteți verifica pe site dacă ați câștigat la tragerea la sorți de pe 10 mai.

2 comentarii

 • Imperator pe 15 May 2012

  Se deschide pana la urma aeroportul din Berlin ? Citisem pe undeva ca nu e gata, ca au facut nu stiu ce prostie si se mai amana (s-au intoxicat si nemtii astia, nu mai sunt ce erau :)

  Reply
  • Edi pe 15 May 2012

   Eu locuiesc in Berlin. Acum vreo 2 saptamani, vineri au anuntat ca e gata si se da in folosinta in 3 iunie. A fost presa, stiri pe toate posturile tv, imagini. Apoi marti au anuntat ca se amana cu 3 luni :)
   Primarul a iesit public sa isi ceara scuze :D

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului