Călătorii

O noapte deasupra Orașului Pierdut al Incașilor – Sanctuary Lodge, Machu Pichu

scris pe 26 Mai 2011 de Constantin Barbu 26055 vizualizări
machu

Sanctuary Lodge este fără îndoială unul dintre cele mai spectaculos poziționate hoteluri din lume. Situat în Machu Pichu, în imediata apropiere a Orașului Pierdut al Incașilor, hotelul permite călătorilor să vadă vechea citadelă în afara orelor de vizitare, o experiență cu adevărat unică.

La cinci secole după ce conquistadorii spanioli au distrus imperiul incaș, un explorator american descoperea ultimul oraș intact al vechiului imperiu: Machu Pichu. Scopul exact al orașului nu este cunoscut nici în ziua de astăzi, dar istoricii spun că este aproape sigur că așezarea avea un rol religios și ceremonial. Construit între o serie de munți considerați sacri de populația locală, Machu Pichu nu a reprezentat niciodată un centru al puterii incașe, fiind locuit de cel mult 1000 de persoane, conform estimărilor istorice. La doar un secol după finalizarea construcției, la apusul Imperiului Incaș, orașul a fost părăsit, fiind aproape necunoscut până la începutul secolului trecut.

Structurile monumentale ale orașului sunt cu atât mai impresionante dacă luăm în considerare că au fost construite de o civilizație care nu putea apela la animale de povară și nu folosea roata. Situat la capătul celebrei “Poteci a Incașilor”, care urcă prin Anzi la înălțimi de peste 4000 de metri, Machu Pichu este astăzi parte a patrimoniului cultural UNESCO și reprezintă unul dintre cele mai bine conservate situri incașe din întreaga Americă de Sud.

Hotelul Sanctuary Lodge este situat pe unul dintre versanții din apropierea citadelei și este singurul singurul din imediata vecinătate a vechiului oras. Indiferent dacă este luat ca punct de pornire sau ca destinație, hotelul oferă oaspeților posibilitatea de a explora Machu Pichu la ore când perimetrul este închis altor turiști. Sentimentul de a fi aproape singur în unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Pământ este în mod sigur o experiență pe care oaspeții nu o vor utia niciodată.

Turiștii au la dispoziți 29 de camere și două apartamente, cu vederi spectaculoase asupra văilor din Anzi, iar Sanctuary Lodge oferă și tururi private ale ruinelor incașe. Hotelul include și două restaurante cu specific peruvian, numite Tampu și Tinkuy, cu o capacitate totală de 272 de locuri și meniuri de prânz pornind de la 30 de dolari. Prețul pentru o noapte de cazare pornește de la 1000 de dolari, iar rezervarile pot fi făcute pe sanctuarylodgehotel.com.

8 comentarii

 • Imperator pe 27 May 2011

  De cand a fost construit, hotelul asta a fost extrem de controversat pentru ca de fapt afecteaza ruinele. Transportul se facea cu un elicopter sovietic care ateriza fix in mijlocul ruinelor. Slava Domnului, baremi elicopterul a fost interzis sa mai aterizeze acolo.

  Reply
 • Aguas Calientes pe 27 May 2011

  Ce bine ca am fost acolo inaintea acestor monstruozitati!

  Reply
  • Constantin Barbu pe 27 May 2011

   Trebuie mentionat ca in prezent hotelul (de dimensiuni destul de mici) nu afecteaza cu nimic ruinele. Daca l-ati vizitat in ultimii 40 de ani, in mod sigur hotelul exista deja :) . A fost construit chiar de guvernul peruan si a fost modernizat la standardele actuale in anul 2001.

   Reply
 • Imperator pe 27 May 2011

  @ Aguas Calientes – dar cand ai fost ? Eu in 2001 si hotelul era acolo, slava domnului, elicopterul ateriza in Aguas Calientes, nu mai ateriza in Macchu Picchu…. Atunci era o intreaga dezbatere ca voiau sa construiasca o telecabina, dar intre timp au renuntat

  Reply
 • Imperator pe 27 May 2011

  @ Constantin – intr-adevar, hotelul nu poate fi vazut din MP, este bine “mascat”. Am inteles insa ca tot ce inseamna hotelul afecteaza – gen reteaua de canalizare, etc. In plus, chiar si intrarea dupa ora de program a fost criticata de ONG-uri peruviene.

  Reply
 • stil pe 28 May 2011

  “posibilitatea de a explora Machu Pichu la ore când perimetrul este închis altor turiști” – adica cand, noaptea? ca turistii care vin si pleaca pe jos ajung din aguas calientes cu noaptea in cap, pe la 5, deci inainte sa inceapa programul de vizitare, si pleaca pe la 6, cand se face intuneric… ca sa nu mai vorbim de cei care vin de pe inca trail, care pot intra practic la orice ora vor. dar intradevar, noaptea esti singur acolo, desi nu vezi nimic… nu stiu daca-i ceva care sa merite $500 de persoana pe noapte.

  Reply
  • Imperator pe 29 May 2011

   Intr-adevar, MP este deschis foarte devreme, la rasarit de soare, cand cei care vin de pe Inca Trail ajuns la Poarta Soarelui, dar se inchide relativ repede la 5 sau 6 dupa-amiaza… De cativa ani, agentii din Aguas Calientes organizeaza “excursii spirituale” noaptea. Intr-adevar nu e nevoie sa stai la lodge sa intri noapte in MP :) Oricum, presupun ca in noptile clare cu luna plina este o experienta deosebita.

   Reply
 • George pe 28 May 2011

  Zona este superba !

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului