Călătorii

Neuschwanstein – castelul regelui basmelor

scris pe 05 Dec 2011 de Constantin Barbu 29199 vizualizări
feat castel

Cam în aceeași perioadă în care la Sinaia se clădea Castelul Peleș, în Bavaria, un suveran doar cu numele își construia un castel unde să fie cu adevărat rege. Ludwig al II-lea, numit în germană “Märchenkönig” (regele basmelor, n.r.) a clădit un palat care avea să devină în mentalul colectiv standardul pentru castelele prințeselor din povești.

În 1866, în urma unui conflict între o alianță austriaco-bavareză și Prusia, Ludwig și-a pierdut suveranitatea, fiind forțat să rămână doar o figură publică fără nici o putere reală. Trei ani mai târziu, construcția castelului de la Neuschwanstein a început, în stil neoromanic. Intr-o scrisoare trimisă compozitorului Richard Wagner, Ludwig declara că își dorește un castel “în spiritul vechilor cavaleri germani”, dar în care să se poată locui cu tot confortul perioadei.

Regele nu a apucat să locuiască decât extrem de puțin timp în noua sa clădire, care a rămas neterminată până în ziua de azi. La moartea regelui bavarez, în 1886, succesorul său, într-o încercare de a ține sub control costurile astronomice ale construcției, a deschis castelul publicului. Atât interiorul, cât și exteriorul, erau departe de a fi terminate, dar afluxul de vizitatori a reușit să finanțeze mare parte din construcție. În timp, Neuschwanstein a devenit o sursă importantă de venit pentru moștenitorii lui Ludwig al II-lea. Dată fiind inaccesibilitatea construcției, castelul a rămas neatins în timpul celor două Războaie Mondiale.

În interior, din cele 200 de încăperi proiectate, doar câteva au fost finalizate și mobilate după dorințele regelui. Cea mai mare încăpere din castel, numită “Sala cântăreților”, are o suprafață de 270 de metri pătrați și este decorată cu scene din mitologia germană. Una dintre camerele preferate ale lui Ludwig, Sala nu a fost concepută cu adevărat pentru spectacole, ci ca un spațiu care să adune legendele bavareze preferate ale suveranului.

Cea de-a doua încăpere ca dimensiune, Sala Tronului, a fost construită în stil bizantin și decorată cu motive religioase. Motivul Sfântului Graal și caracterul divin al monarhiei sunt centrale în Sala Tronului, ca o dovadă a nostalgiei fostului suveran față de vremurile în care tronul său însemna și putere.

În prezent, castelul este vizitat în fiecare an de peste 6 milioane de turiști din întreaga lume și este recunoscut drept sursa principală de inspirație pentru palatele cu turnuri înalte din universul Disney. Mai multe detalii pe neuschwanstein.de.

8 comentarii

 • Goja Petru Lucian pe 05 Dec 2011

  Am fost acolo in aug.2011, o zona/locatie deosebita
  De avem companioni pasionati turisti suiam pe stincarii, deasupra castelului sau/si coboram la cascada din dreapta.Asa am ramas doar cu uzualele panorame splendide.
  Exteriorul e mult mai impresionant decit int. greoi, ultraorat rococo. Se vede clar conceptia lui Richard Wagner in acest castel.

  Mersi pt. placuta amintire !
  LPGoja
  [editat de StyleReport.ro]

  Reply
  • rz pe 05 Dec 2011

   Si eu recomand aceast castel. Daca ajungeti prin Bavaria este pacat sa nu vizitati castelul. Imprejurimile castelului merita si ele “toti banii”.

   Reply
  • Mircea pe 06 Dec 2011

   Mai trebuie adaugate urmatoarele :
   Multe dintre operele lui Wagner ( prietenul lui L II ) au fost sursa de inspiratie pentru camerele castelului
   Regele L II a fost gasit mort pe lacul din apropiere dupa ce a fost declarat fara discernamant

   Reply
 • cosmo pe 05 Dec 2011

  Chiar vis a vis de Newschwanstein este in alt castel Hohenschwangau, unde de fapt a locuit Ludwing si de unde urmarea zilnic lucrarile la Newschwanstein. I s-a spus regele nebun, a falimentat Bavaria cu proiectele lui. De vazut, sunt cam la 100km de Munchen.

  Reply
 • Ionela Badoiu pe 05 Dec 2011

  As vrea sa vad o asa magie(Sala Cantaretilor)cu scaune tapitate cu matase rosie,cusute cu fire de aur,pereti pictati cu o precizie uimitoare,candelabre cat mai complicate si suporturi pentru lumanari svelte,ce-si incheie trupul cu luminite calde.

  Reply
 • Simona pe 05 Dec 2011

  De fapt sunt castelele construite de “Regele Nebun” Ludwig al II-lea care trebuie vizitate sunt:
  Herrenchiemsee,Neuschwanstein care nu au fost finalizate si in care nu a locuit.

  Castelul de suflet, in care el a trait este Liderhof.
  Hohenschwangau a fost castelul parintilor lui.

  Merita sa le vizitati pe toate.

  Reply
 • cristian pe 06 Dec 2011

  Si daca ajungeti la Sintra Linga lisabona aveti ocazia sa vedeti ceva asemanator.Tot un rege neamt la origini.De asemenea parcul este f frumos

  Reply
 • Ionela Badoiu pe 06 Dec 2011

  O asa magie(Sala Cantaretilor)cu scaune tapitate cu matase rosie,cusute cu fire de aur,pereti pictati cu o precizie uimitoare,candelabre cat mai complicate si suporturi pentru lumanari svelte,ce-si incheie trupul cu luminite calde…superb!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului