Călătorii

Munții Dolomiți

scris pe 20 Apr 2011 de Constantin Barbu 28707 vizualizări
dolomiti

Situaţi la graniţa dintre Italia, Austria şi Elveţia, munţii Dolomiţi oferă una dintre cele mai spectaculoase panorame din Europa. Declaraţi în anul 2009 drept o zonă de patrimoniu natural a umanităţii de către UNESCO, Dolomiţii găzduiesc celebra staţiune de ski Cortina d’Ampezzo, iar înălţimile de peste 3000 de metri, pereţii montani abrupţi şi gheţării alpini atrag în fiecare an mii de alpinişti.

Numiţi după un chimist francez, Deodat de Gratet de Dolomieu, Dolomiţii sunt definiţi de roca din care sunt formaţi în principal. Dolomitul, un mineral sfărmicios similar cu calcarul, a dat după milioane de ani de eroziune formele ascuţite ale munţilor şi pereţii aproape verticali care se ridică în unele văi chiar şi la o diferenţă de nivel de 1500 de metri.

Cu trei gheţari alpini, 36 de lacuri glaciare, patru cascade importante şi 21 de vârfuri de peste 3000 de metri, Munţii Dolomiţi sunt, din punct de vedere natural, una dintre cele mai bogate regiuni din Alpi. Deşi înălţimea maximă a vârfurilor este semnificativ mai mică decât în alte secţiuni ale lanţului alpin, Dolomiţii compensează prin forma unică şi diferenţele de nivel foarte mari dintre văi şi culmi. O retea de drumuri si cai ferate alpine face zona accesibila din toate directiile, tursitii avand optiunea mai multor aeroporturi internationale in apropiere.

Dacă lacurile glaciare, gheţarii şi peisajele nu sunt suficiente, amestecul de popoare, limbi şi tradiţii din zonă sunt un alt punct de atracţie. Munţii Dolomiţi sunt patria limbii Ladine, un dialect romanic care a evoluat în paralel cu limba italiană, prin contactul cu limbile autohtone ale populaţiei din regiune. Prezente în cinci văi din munţi, limba şi obiceiurile populaţiei ladine au fost influenţate şi au influenţat de-a lungul timpului celelalte comunităţi din zonă, rezultatul fiind un mix care poate fi găsit doar aici.

Pentru detalii complete despre regiune, vizitaţi www.dolomiti.it.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului