Călătorii

Le Royal Monceau Hotel, Paris

scris pe 28 Apr 2011 de Constantin Barbu 9580 vizualizări
monceau

Royal Monceau respinge standardele industriei hoteliere, pentru a crea spații vii, spații populate de oameni vii, de artă și de frumos. Cu propria galerie de artă, prorpiul cinematograf și cu un design spectaculos, Royal Monceau promite experiențe diferite de orice alt hotel parizian.

Hotelul Royal Monceau își începe povestea în secolul al XVIII-lea, într-un loc care a devenit astăzi cel de-al optulea arondisment al Parisului. La acea vreme, spațiul ocupat azi de clădirea hotelului aparținea satului Monceau, guvernat de ducele de Chartre, urmaș al ducelui de Orleans, fratele regelui Ludovic al XIV-lea. În 1773, ducele i-a încredințat peisagistului avangardist Louis Carrogis sarcina de a crea un parc de opt hectare. Rezultatul a fost o combinație eclectică de grădină engleză cu influențe orientale, dar utilizarea sa ca domeniu privat al ducelui a fost de scurtă durată: în 1792, odată cu Revoluția Franceză, ducele, acum cetățeanul Philippe Égalite, îl donează Republicii. Timp de aproape 70 de ani, până în 1860, parcul s-a deteriorat foarte mult, până când primarul Parisului, baronul Haussmann, a decis să îl reamenajeze și să îl redenumească Parc Monceau. În apropierea parcului, autoritățile pariziene au construit un azil de bătrâni, care a fost încredințat unui ordin de călugărițe.

După Primul Război Mondial, proprietatea a fost cumpărată de grupul hotelier deținut de Pierre Bermond și Andre Jugnot. Aceștia au decis să demoleze vechile clădiri și să reconstruiască în loc un hotel somptuos. În anul 1928, Royal Monceau își deschidea porțile către lumea bună a globului. Josephine Baker, Maurice Chevalier și Ernest Hemingway sunt doar câțiva dintre cei care au devenit clienți ai hotelului de-a lungul timpului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost rechiziționată, urmând să își recapete funcția inițială abia în anul 1946. În ultimul an înainte de repunerea în drepturi a proprietarilor, Royal Monceau a servit Comandamentului Forțelor Aliate, care l-au folosit ca loc de relaxare pentru ofițerii de rang înalt. În mai 1948, primul președinte al Israelului, David Ben Gurion, a fost găzduit pe perioada tratativelor privind formarea legală a statului evreu. Totuși, odată cu trecerea timpului, hotelul a intrat într-o stare de amorțire, pierzându-și o parte din farmecul inițial.

În 2007, clădirea a intrat în proprietatea grupului Raffles Hotels and Resorts, care a decis să o renoveze și să îi schimbe radical identitatea. Celebrii designeri Philippe Starck si Alexandre Allard au fost angajati pentru a crea noua față și noul suflet al Royal Monceau.

Filosofia din spatele schimbării a fost distanțarea hotelului de standardul creat în industria ospitalității în ultimele decenii. Cei care stau la Royal Monceau nu sunt doar clienți, ci sunt oaspeți care apreciază frumosul, care vor să fie provocați, pentru care o călătorie implică în mod obligatoriu descoperire. Hotelul a cerut mai multor artiști să creeze spații deosebite, iar rezultatele sunt spectaculoase. Cinci artiști din Franța, Portugalia, Rusia și America și-au pus amprenta asupra hotelului prin operele lor, care dau o nouă personalitate vechiului palat. Hotelul și-a creat și o colecție privată de fotografie contemporană, astfel că toate camerele sunt decorate cu piese valoroase, pe care oaspeții le pot cumpăra direct de la autori.

Royal Monceau găzduiește și o galerie de artă permanentă, non-profit, cu rolul de a promova arta contemporană franceză. În fiecare lună, un artist este invitat să își expună operele într-o ambianță pe care o poate controla în cele mai mici detalii. Pentru cei care vor mai mult decât poate oferi hotelul, Royal Monceau oferă și un serviciu de tip art concierge, prin interemediul căruia pot primi consultanță în ceea ce privește piața de artă și pot avea acces privilegiat la scena artistică a capitalei franceze.

Camerele disponibile se împart în trei categorii, diferențiate prin suprafață: Studio, Deluxe și Executive. Toate camerele, indiferent de categorie, sunt decorate în stiluri diferite, inspirate de diferitele curente franceze de design interior. Singura linie comună este dorința de a crea o atmosferă caldă, decorurile fiind în general în stilul celor din anii ’40-’50.

Royal Monceau este, la ora actuala, hotelul parizian cu cele mai multe apartamente. Se poate spune chiar că apartamentele sunt specialitatea hotelului. Cu suprafețe de la 55 la 380 de metri pătrați, apartamentele sunt decorate cu opere de artă origniale și sunt gândite ca “o casă departe de casă”. Hotelul include și propriul cinematograf, cu un total de 100 de locuri și cele mai noi dotări tehnice.

Două restaurante, unul cu specific francez, numit La Cuisine, și unul cu specific italian, numit Il Carpaccio, sunt disponibile în cadrul hotelului, oferind delicatese haute-cuisine tuturor oaspeților. Grădina interioară a clădirii, numită simplu Le Jardin, poate fi transformată într-o terasă elegantă în timpul lunilor călduroase.

Hotelul include și două baruri, Le Bar Long și La Fumee Rouge, cel din urmă fiind dedicat trabucurilor fine. În primul trimestru al anului, Royal Monceau va inaugura și un centru SPA de 1500 de metri pătrați, cu o piscină interioară de 26 de metri lungime, cea mai mare dintre cele găzduite de palatele pariziene. Pentru rezervări și detalii suplimentare, vizitați LeRoyalMonceau.com.

3 comentarii

 • Hotel ​Royal Monceau Paris | NeoMania.ro pe 28 Apr 2011

  [...] Publicat in 28 April 2011 Royal Monceau respinge standardele industriei hoteliere pentru a crea spatii vii, spatii populate de oameni vii, de arta si de frumos. Cu propria galerie de arta, propriul cinematograf si cu un design spectaculos, Royal Monceau promite experiente diferite de orice alt hotel parizian. Hotelul Royal Monceau isi incepe povestea in secolul al XVIII-lea, intr-un loc care a devenit astazi cel de-al optulea arondisment al Parisului. La acea vreme, spatiul ocupat azi de cladirea hotelului apartinea satului Monceau, guvernat de ducele de Chartre, urmas al ducelui de Orleans, fratele regelui Ludovic al XIV-lea. In 1773, ducele i-a incredintat peisagistului avangardist Louis Carrogis sarcina de a crea un parc de opt hectare. Citeste si comenteaza pe StyleReport.ro. [...]

  Reply
 • dorin valeriu pe 28 Apr 2011

  Ceva despre preturi ? Ca ma tenteaza !

  Reply
 • constanta pe 28 Apr 2011

  am intrat pe site-ul lor- suite- de la 1200 euro la 10000 euro…nu se specifica pt ce perioada…dar cred ca este pe noapte…
  un studio este ceva mai ieftin-de la 780 euro la 930 de euro… si pe mine m-ar fi tentat,dar …

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului