Călătorii

La braț cu Nathalie, către Café Pușkin

scris pe 07 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 23490 vizualizări
featured

Foarte aproape de centrul Moscovei, Café Pușkin reînvie o lume ascunsă mult timp sub austeritatea comunismului sovietic. Într-o casă barocă funcționează un restaurant care aduce în același loc gastronomia rusească, decorul unei farmacii, rafturile masive ale unei biblioteci și locuința de secol al XIX-lea a unui nobil rus.

Într-o plimbare la pas prin centrul Moscovei districtul Tverskoy e imposibil de ocolit. Acolo se găsesc Duma de stat, consiliul Federației Ruse, primăria și cele mai multe teatre din oraș, așa că orice ghid turistic de bună credință vă va îndemna să faceți o vizită. Loc de trecere al țarilor ruși în drumul spre Kremlin, zonă considerată de bon ton de figurile nobiliare moscovite în anii 1600-1700, districtul îmbină arhitectura monarhiei cu clădirile de inspirație stalinistă, construite după 1930. În apropiere de strada Tverskaya, cea mai importantă arteră comercială a orașului, dincolo de liniile drepte ale construcțiilor comuniste, un restaurant păstrează încă suflul aristocratic al Moscovei.

La sfârșitul anilor 1700, un nobil de la curtea împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei se retrăgea într-o casă pe care o construise în zona extrem de la modă printre personalitățile cu bani ale epocii. Câteva zeci de ani mai târziu clădirea era cumpărată de un aristocrat german, care deschidea la parter o farmacie, amenajând etajul ca spațiu de trăit și încăpere de studiu cu o bibliotecă vastă.

„Farmacia“, aflată la parterul clădirii

Andrej Dellos, părintele proiectului, bucătarul Andrev Makhov și decoratorul Alexander Popov sunt cei care au adus vila în stil baroc la ultima ei formă. Au căutat în istoricul orașului povestea casei și, decorând încăperile cu mobilier și obiecte specifice perioadei de glorie a monarhiei ruse, au deschis în 1999 localul care azi e prezentat ca unul dintre cele mai bune restaurante moscovite: Café Pușkin.

Deși proveniența numelui pare ușor de intuit având în vedere împrejurimile culturale ale localului – Rusia, Moscova, poetul romantic născut în capitală, Alexander Pușkin – cei trei fondatori susțin că s-au inspirat din cântecul „Nathalie“ al artistului francez Gilbert Bécaud. Versurile vorbesc despre un grup de studenți francezi veniți într-un schimb de experiență la o universitate din URSS în mijlocul Războiului Rece. Nathalie le este ghid și translator pe străzile orașului, iar unul dintre studenți se îndrăgostește de ea.

„Elle parlait en phrases sobres / De la révolution d’octobre / Je pensais déjà / Qu’après le tombeau de Lénine / On irait au café Pouchkine / Boire un chocolat“

Greu de spus dacă cei doi s-au mai întâlnit în Paris așa cum spera îndrăgostitul sau dacă o cafenea „Pouchkine“ chiar a existat în acele vremuri pe străzile Moscovei . Cert este însă că restaurantul se bucură de mențiunea strofei a doua și preia denumirea ca atare. Ulterior, patiserul-șef al localului din Moscova a deschis o cofetărie cu același nume, aflată în Paris.

Este fascinant modul în care restaurantul a reușit să îmbine succesiunea de funcții pe care casa le-a avut de-a lungul timpului. Micul dejun, prânzul și cina, specifice bucătăriei ruse, sunt servite la parter, lângă vechea tejghea a farmacistului care tronează pe una dintre lateralele camerei botezate „Farmacia“. De peste tot apar recipiente volumetrice sau sticluțe de medicament care reconstituie atmosfera drogheriei de secol XIX. La etaj, „Biblioteca“ pune la dispoziția cliențior un meniu format din gastronomie rusească aristocratică amestecată cu elemente franceze. Mii de cărți veritabile, așezate în rafturi enorme, globuri pământești și astrolabi, parte dintre ele aparținând vechilor proprietari, servesc acum drept decor. În pivniță se ascultă muzică rusească veche, iar în la sfârșit de săptămână au loc piese pentru copii, în timp ce încăperea șemineului este rezervată întâlnirilor de afaceri, evenimentelor sau recepțiilor. Duminica, un cvartet de coarde interpretează muzică clasică în sala „Farmacie“, în timp ce în „Bibliotecă“ se țin audiții de harpă și flaut în fiecare zi, mai puțin lunea.

Mezaninul care face legătura dintre sala Farmacie și Bibliotecă

Restaurantul se află pe lista de obiective obligatorii a tuturor ghidurilor turistice ale Moscovei, fiind cotat bine la toate capitolele. Este cu siguranță o oprire importantă, dacă nu pentru deliciile bucătăriei rusești măcar pentru cafeaua de dimineață, băută în atmosfera unei case de secol XIX.

10 comentarii

 • dorina pe 08 Jul 2011

  melodia lui becaud era intr-adevar tare frumoasa,cu o linie melodica deosebita si versuri pe masura…pacat ca in zilele noastre nu te mai intalnesti cu asa ceva .din fotografiile prezentate,se pare ca este ceva foarte deosebit cafeneaua cu pricina.si moscova este un oras cu mult farmec si o incarcatura istorica uriasa.

  Reply
 • florin pe 08 Jul 2011

  Am fost acolo. Fabulos.

  Reply
 • Olea pe 08 Jul 2011

  Din aceeasi categorie a restaurantelor cu stil din Moscova, notati si incercati restaurantul Oblomov, pe Monetcikovski pereulok, in Zamoskvorecie.

  O sa aveti de ales intre sala Oblomov (calda, primitoare, cu lumini blinde, ocrotitoare), sala Stolz (eleganta nemteasca) si salonul turcesc (pentru cafea).

  O sa va deschida chiar Zahar …
  Sotul meu avea o servieta cu el si i-au adus un scaunel special pentru ea (scund, discret).

  Si o sa mincati bine si foarte frumos.

  La plecare ni s-au oferit bomboane si mere, sa le luam noi dintr-un scrin de dupa usa.

  Offf …

  https://picasaweb.google.com/olea.pascu/Moscova2009#5318687575210329762
  si urmatoarele 2 poze

  Reply
 • Nautilus pe 08 Jul 2011

  Decorul de casă aristocratică rusească al secolului XIX s-a pierdut în timp. Decorul modern, socotind şi prezenţa instrumentelor de navigaţie şi de farmacie, e atât de steampunk încât pare proiectat de Jules Verne în persoană, sau, în cazul lor, de Aleksandr Beleaev :)

  ~Nautilus

  Reply
 • Straistaru Eugen pe 08 Jul 2011

  Care sunt preturile acolo?

  Reply
 • Vizitiul pe 09 Jul 2011

  Arata excelent, la noi probabil ar fi daramat cladirea, sa faca loc la un mall din sticla :)

  Reply
 • VASILIU MIRCEA PAUL pe 09 Jul 2011

  Banc vechi: “Agentia TASS transmite: Astazi pe aeroportul Seremetievo au sosit 14 pictori suprarealisti americani. Ei au fost intimpinati de 14 pictori suprarealisti sovietici IN CIVIL.”

  Cam asta a fost si cu Nathalie si prietenii ei studenti cu care zice Becaud ca a chefuit la Moscova. Altfel melodia e frumoasa. Am vizitat Moscova in 1965 dar acum nu m-asi mai duce acolo nici daca m-ar face proprietarul cafenelei Puskin. Oricum era un oras oribil cu nenumarate blocuri gigantice, cenusii si prevazute cu plase metalice la etajul 1 pentru colectarea gunoaielor aruncate pe geam (fara gluma). Pe ici pe colo supravietuia ceva vechi dar prea putin.

  Reply
  • Lev pe 22 Jul 2011

   In 1965 te-au dus cu autobuzul doar la Gum, la Zum ,la Detzki Mir si eventual la Ganga.Moscova e cu totul alta!Priveste pozele lui Olea si o sa te convingi.

   Reply
 • Loa pe 10 Jul 2011

  Absolut superb….
  Si la noi s-ar putea face asa ceva…
  Pana una alta, Cazinoul din Constanta se darama si nimeni nu face nimic…

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului