Călătorii

Inspiration Dior: Haute couture la Muzeul Pușkin din Moscova

scris pe 25 Mai 2011 de Constantin Barbu 10442 vizualizări
pushkin dior

Pe fundalul operelor de artă impresioniste de la Muzeul Pușkin din Moscova, casa de modă Dior prezintă o expoziție care trece prin cele mai importante momente din istoria mărcii. Ansamblul prezentat include piese clasice ale colecțiilor Dior, dar și instalații multimedia avangardiste, cum ar fi o orgă a aromelor și o alegorie egipteană bazată pe parfumul J’Adore.

Prima secțiune a expoziției, poziționată în sala principală a clădirii, prezintă creațiile de început ale Casei Dior, din perioada în care Harper’s Bazaar a dat și numele după care acestea sunt cunoscute: New Look. Inpirate de ideea “femeii absolute”, piesele haute-couture prezintă viziunea arhitecturală asupra croitoriei care a caracterizat toate creațiile lui Chrisian Dior:

“Este un lucru absolut normal să vorbești despre arhitectura unei rochii. O rochie este construită: construită după linia materialului. Acesta este secretul croitoriei, un secret bazat pe aceeași lege ca și arhitectura: gravitația”, spunea fondatorul casei de modă.

Secțiunea “Dansul timpului” începe cu influnețele modei secolului al XVIII-lea, prin rochiile somptuoase “Palmyre” și “Armide”, din colecțiile anilor ’50-’60. Perioada Belle Epoque este și ea folosită ca inspirație petru piese splendide, în stilul perioadei optimiste de dinainte de Primul Război Mondial. Rochia Koh-I-Noor, numită după cel mai mare diamant descoperit vreodată, este inspirată de balurile grandioase ale perioadei și se remarcă prin decorațiunile complicate din mărgele de aur și pietre prețioase, prinse într-un ansamblu de tul și dantelă. Bijuteriile Vitoriei de Castellane, devenite iconice pentru Casa Dior, completează atmosfera: luxoase, excesive, rare, ele amintesc de stilul art-nouveau prin motivele florale și formele fluide.

Parfumul J’Adore, cel mai important din istoria Casei, este celebrat prin două instalații artistice multimedia. Prima, creată de Olga Kisseleva, este o “orgă” formată din o sută sticle de parfum stilizate și a fost creată împreună cu parfumierul șef al Dior, Fracois Demachy. Fiecare sticlă de parfum conține o esență care, atunci când este aprinsă, difuzează un anumit miros. La fel ca o orgă simfonică, creația artistei ruse combină notele diferitelor arome pentru a recrea portativul complet al parfului J’Adore. Simultan, un sistem de proiecție video luminează recipientele din sticlă, pentru a accentua ideea care stă la baza instalației: invizibilul devine vizibil.

Faronii, Egiptul antic, soarele și aurul sunt elementele definitorii ale celei de-a doua instalații dedicate J’Adore. Sarcofagul egitean deținut de muzeu este piesa centrală a unei compoziții în care zeci de sticle de parfum înconjoară recipientul nemuritor al corpului faraonului. Decorul este completat de mai multe rochii Dior inspirate de opulența regatului nord-african din perioada sa de glorie. Tot în secțiunea dedicată parfumului poate fi explorată evoluția formei de amforă în designul sticelelor de parfum Dior, prin 25 de ediții clasice din colecția privată a casei de modă.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 24 iulie și poate fi vizitată și online, prin intermediul unui tur virtual complet.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului