Călătorii

În antiteza rusticului vânătoresc – Chalet Béranger

scris pe 02 Feb 2012 de Constantin Barbu 9085 vizualizări
feat cabana

Majoritatea cabanelor montane, mai ales cele din locuri izolate, folosesc un limbaj de design destul de puțin sofisticat, bazat pe utilizarea lemnului pentru decorațiuni și elemente funcționale. Deși este un stil eminamente funcțional, adesea rusticul cade în kitsch și este departe de a oferi o experiență pozitivă iubitorilor de arhitectură modernă. Chalet Béranger este exact opusul, un spațiu modern și extrem de frumos în izolarea Alpilor Elvețieni.

Din exterior, cabana de 500 de metri pătrați nu pare cu nimic diferită de oricare alta: lemnul predomină ca material de construcție, atât datorită abunenței sale pe plan local, cât și datorită proprietăților fizice dezirabile. În interior, în schimb, legătura cu stilul tradițional al cabanelor montane dispare complet.

Chalet Béranger, finalizată în urmă cu o lună de studioul de arhitectură Noé Duchaufour Lawrance, este structurată pe două nivele: parterul oferă spații individuale pentru oaspeți și un living comun, iar etajul este un spațiu deschis, centrat în jurul unui șemineu modern. Structura din lemn a clădirii este evidențiată, iar spațiul luminat de ferestre de dimensiuni ample. Mobilierul modern pune accent în egală măsură pe funcție și formă, în stilul designului interior scandinav minimalist.

Materialele folosite contrastează prin texturi extrem de diferite: lemn, ciment, metal, sticlă. Casa scărilor este poate cel mai bun exemplu al transformării radicale care a fost făcută la Chalet Béranger: pereții sunt acoperiți cu oțel, scările sunt confecționate din beton, iar sistemul de iluminare oferă o perspectivă spectaculoasă asupra întregului ansamblu.

La parter, dincolo de dormitoare, o cameră de jacuzzi decorată cu plăci de quarzit stă la dispoziția oaspeților și oferă un punct de observație foarte bun pentru peisajul exterior, mulțumită ferestrelor de dimensiuni mari.

Mai multe detalii despre Chalet Béranger pe site-ul studioului Noé Duchaufour Lawrance.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului