Călătorii

Împărăția celor cinci mii de temple – Bagan, Myanmar

scris pe 11 Aug 2011 de Constantin Barbu 11064 vizualizări
bagan

În scrierile călătorului italian Marco Polo, orașul Bagan din Birmania (actualmente Myanmar) este descris drept unul dintre cele mai bogate și spectaculoase din lume: “Turnurile sunt construite din piatră șlefuită, iar unul dintre ele a fost acoperit cu un strat de aur gros de un deget, astfel încât întreaga clădire pare clădită din aur masiv. Regele din Mien Guo a poruncit ridicarea acestei clădiri ca un monument al puterii sale, dar și întru bunăstarea sufletului său”.

Nu se știe dacă Marco Polo a vizitat sau nu capitala Primului Imperiu Burmez, părți din povestirile sale fiind disputate, dar realitatea istorică îi confirmă scrierile. Între secolul al XI-lea și secolul al XIII-lea, Bagan era capitala unui imperiu înfloritor, condus de o clasă nobiliară devotată budismului. În această perioadă, călugări din India, Thailanda, Sri Lanka și din Regatul Khmer (Cambogia de astăzi) au început construcția a mii de temple în capitala împărăției. În perioada de maximă dezvoltare, orașul găzduia nu mai puțin de 5000 de pagode și stupe, dar mare parte dintre ele au fost distruse de-a lungul timpului de calamități naturale majore sau de invazii străine.

Gloria împăraților Birmaniei a fost, din păcate, de scurtă durată: în 1287, imperiul s-a destrămat sub asediul mongolilor hanului Kubilai, iar capitala a fost jefuită și apoi abandonată de invadatori. O serie de cutremure importante, dintre care ultimul a avut loc în 1975, au distrus mai bine de jumătate dintre cele 5000 de temple, iar climatul umed a erodat mare parte dintre cele rămase. Totuși, chiar și așa, odată ajunși în Bagan, priveliștea este ireală: din jungla deasă de-a lungul râului Irrawaddy, în toate direcțiile ies turnuri ascuțite, iar venerarea religioasă este la fel de activă ca acum 1000 de ani.

Pentru a ajunge la Bagan, cel mai simplu este să zburați până la Bangkok, unde puteți obține o viză pentru Myanmar în aceeași zi și apoi să continuați călătoria cu o companie aeriană locală până la Yangoon. Altfel, cel mai apropiat punct de unde poate fi obținută viza aeste la Belgrad.

O țară cu o istorie fascinantă, ca de altfel toate țările din Indochina, Myanmar a ajuns în atenția presei în ultimii ani mai ales din cauza juntei militare care conduce țara cu o mână de fier, a protestelor organizate de călugării budiști și a disidentei câștigătoare a premiului Nobel pentru pace, Aung Sang Suu Kyi. În prezent, țara este sigură pentru turiști, în ciuda faptului că armata deține faptul în continuare controlul, iar mai multe figuri importante din rândul disidenților au încurajat turiștii străini să viziteze țara, într-un efort de a o deschide și de a aduce mai multă putere în mâna oamenilor de rând. Mai multe detalii despre principalele temple din Bagan puteți citi aici.

1 comentariu

  • carmen pe 23 Aug 2011

    Frumos, de visat la astfel de locuri….si, daca se poate, de vizitat….sansă postatorului!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului