Călătorii

Hotel Review: Hotelul expozițiilor de artă – Gallery Hotel Art, Florenţa

scris pe 19 Iul 2012 de Constantin Bacheș 10557 vizualizări
Calatorii - Gallery Hotel Art

În apropiere de Ponte Vecchio, Gallery Hotel Art face complet abstracție de cel mai aglomerat punct turistic al Florenței. Primul hotel de design din Italia se prezintă ca o combinație între stilul florentin tradițional, detalii moderne minimaliste și o galerie de artă contemporană, deschisă tuturor vizitatorilor în lobby.

Salvatore Ferragamo a schimbat cu totul lumea designului de pantofi. S-a născut în Avellino, a lucrat în SUA pentru câțiva ani, dar locul din care cariera sa a atins apogeul a fost Florența, capitala manufacturii italienești. Ani mai târziu, în orașul de pe râul Arno, spiritul Ferragamo se regăsește în muzeul care îi poartă numele, dar și într-un hotel amplasat la doar câteva secunde distanță de Ponte Vechhio.

Gallery Hotel Art este parte a unei rețele de locații exclusiviste deținută de familia Ferragamo, Lugarno Collection, și a fost conceput ca un loc care să explice ospitalitatea tipică lui Salvatore, dar să se și identifice cu latura artistică a orașului. Amplasată pe via Vicolo Dell’Oro, clădirea pare complet ruptă de agitația permanentă din centru. Adresa este liniștită și poate că hotelul ar trece complet neobservat dacă în fața lui nu s-ar găsi mica terasă cochetă a restaurantului Fusion.

Într-un oraș al artelor și manufacturii, Gallery este un hotel expoziție. Pereții de la parter sunt acoperiți de lucrări ale unor artiști contemporani, iar designul, oarecum neobișnuit pentru un lobby, se apropie foarte mult de aerul unei galerii de artă. Holurile comunică între ele la fel ca sălile unei expoziții, iar spațiul e permanent ocupat de oaspeți care se plimbă de la o operă la alta sau pur și simplu persoane interesate de vernisaje. În rest, ca stil, interiorul e desenat în contrast cu ce te-ai aștepta să găsești într-o clădire din centrul vechi al Florenței.

Sentimentul pe care ți-l lasă designul este foarte familiar, relaxant și primitor. Gallery Art nu e unul dintre acele design-hoteluri care să te surprindă prin soluții neconformiste, materiale inovatoare și forme futuriste. Găsești în schimb o linie modernă care imită perfect living-ul unui spațiu rezidențial, cu mese joase, canapele și fotolii comode. În loc de o sală de mese convențională există un lounge relaxat, dominat de o bibliotecă întinsă pe unul dintre pereți, perfectă pentru un mic dejun prelungit sau o după amiază liniștită lângă un cocktail. Iar atunci când nu se servește masa, spațiul își recapătă utilitatea ca încăpere de expoziție.

Micul dejun la Gallery Hotel Art e unul dintre cele mai variate pe care le-am experimentat. Există o parte de ingrediente locale, dar și o orientare clară către amatorii de alimente bio. Lângă obișnuitele brânzeturi și mezeluri italienești apar și iaurturi fără grăsime, semințe sau fructe confiate. Dacă ratezi masa de dimineață brunch-ul se poate lua la doar câțiva pași, în cadrul restaurantului Fusion, cu un meniu, așa cum o spune și numele, foarte divers. Combinația dintre sortimentele clasice toscane și delicatese japoneze, în special sushi, e valabilă pentru toate mesele de peste zi.

Sentimentul de confort permanent e întreținut foarte mult și de personal. Serviciul concierge este extrem de maleabil, iar reprezentantul petrece timp pentru a te cunoaște și a-ți da o sugestie potrivită cu personalitatea ta.

Un interior elegant, confortabil și util

Farmecul decorului se leagă de specificul arhitectului Michele Bonan, un apropiat al familiei Ferragamo. Michele este renumit în Florența, dincolo de hotelurile din Lugarno Collection. Spiritul lui te câștigă imediat prin modul firesc de îmbinare dintre specificul local și finisări extrem de precise. La fel ca bucătăria locală, rețeta designului e simplă, nu neapărat impresionantă, dar se bazează întotdeauna pe cele mai bune ingrediente.

Camera Gallery Deluxe în care am fost cazați oferă un spațiu generos organizat foarte precis și aerisit. Confortul primează și, la fel ca în lobby, nu există semne de compromis doar de dragul designului. Ca amenajare, se observă elementele stilului local, ca de exemplu mobilierul zonei, dar totul este aerisit cu un spirit colonial. Geamurile se deschid spre stradă, dar via Vicolo de’ll Oro rămâne liniștită chiar și la orele de vârf, fără zgomote sau aglomerări neprevăzute. Ce impresionează plăcut e calitatea finisărilor. Se pune un accent important pe materiale – podeaua e fabricată din lemn masiv și oferă o senzație foarte plăcută, tăblia patului e acoperită în piele și stofă, iar mânerele mobilierului sunt modelate și prinse după un motiv florentin folosit și de Ferragamo pentru gențile pe care le produce.

La fel și finisările din baie poartă amprenta locală mai ales că pereții sunt acoperiți cu piatră poroasă de culoare deschisă. Aici designul pune accent pe ideea de relaxare și pe detaliile minimaliste, iar cosmeticele sunt evident semnate Salvatore Ferragamo.

De fapt, designerul îți urmărește fiecare pas în interiorul hotelului. În cameră sunt imagini legate relevante pentru istoria lui Salvatore Ferragamo iar de pe noptieră ai ocazia să răsfoiești o ediție premium a autobiografiei ilustrate.

Conceptul de „acasă” se declină perfect în cazul celor 3 tipuri de camere și dar se observă mai ales la cele 3 apartamente unice, fiecare cu propriul design. Toate poartă nume sugestive pentru oraș, Pitti, San Miniato și Palazzo Vecchio, și includ terase cu vederi spre cele mai importante atracții din Florența. Interioarele luminoase abundă în finisări albe și bej, puse în contrast cu mobilierul de culori închise.

Lungarno Collection

Conceptul Gallery Art Hotel este parte dintr-o poveste amplă și atent gândită de familia Ferragamo. Imediat peste drum se găsește intrarea în Continentale, o a doua „piesă de rezistență” a rețelei de hoteluri Lugarno Collection, iar la câțiva pași mai încolo descoperi clasicul Lugarno, de altfel, singurul hotel din Florența cu ieșire direct spre râul Arno. Ca oaspete al rețelei Lungarno Collection ai acces la micul dejun și la restul facilităților din oricare dintre locații. Dar dacă alegi să te bucuri de Gallery Hotel Art, atunci în mod sigur trebuie să încerci Fusion Bar&Restaurant, dacă nu pentru sushi, atunci măcar pentru un cocktail. Specialitatea casei: Mojito.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului