Călătorii

Hotel Review – Villa Mangiacane, San Casciano, Florența

scris pe 15 Iun 2012 de Constantin Bacheș 15378 vizualizări
Calatorii - Hotel Review Mangiacane

O proprietate construită de familia Machiavelli în secolul al XV-lea, Villa Mangiacane îmbină farmecul Toscanei cu specialitățile gourmet specific italiene. Arhitectura conacului proiectat de însuși Michelangelo te împinge într-o experiență cu iz istoric ridicată la un nivel de confort greu de găsit chiar și în cele mai moderne hoteluri.

Villa Mangiacane are toate motivele să fie cel mai important punct de atracție al satului San Casciano Val di Pesa, situat în apropiere de Florența, la doar 12 km distanță. Clădirea se observă din departare, înălțată pe o colină și înconjurată asemeni unei fortărețe de 44 de hectare de podgorii și livezi întinse de măslini. Poarta din fier masiv, plasată la peste 1 km de intrare e străjuită de doi câini masivi din piatră, primul indiciu al trecutului ei nobil.

Într-adevăr, proprietatea a aparținut familiei Machiavelli. Niccolo însuși, filosoful și omul politic de geniu italian, o folosea pentru a putea scrie în liniște, cu nici un alt companion în afară de câinii din rasa Mastino Napoletano, care păzeau proprietatea. Machiavelli îi numea Magna Cane (câini speciali, deosebiți), nume care s-a transformat mai apoi în Mangiacane și care a fost atribuit întregii moșii.

Trei secole de istorie

Familia Machiavelli și-a dorit cea mai frumoasă vilă din toată regiunea, iar povestea spune că la proiect a contribuit inclusiv Michelangelo Buonarotti. Construită de Cardinalul Francesco Maria Machiavelli, unchiul lui Niccolo Machiavelli, proprietatea a fost vândută în 1645 familiei Marchizului Mazzei care a păstrat-o până la mijlocul secolului XX. S-a deteriorat grav în timpul celui de-al doilea Război Mondial și de atunci, până la preluarea din anul 2000 a rămas în paragină, într-o stare avansată de degradare.

Ultimul cumpărător, un milionar din Zimbabwe, s-a îndrăgostit iremediabil de clădire. A cumpărat proprietatea și în timpul procesului de renovare, de sub mai multe straturi de zugrăveală, a scos la iveală fresce semnate de Michelangelo. În urma unui complicat proces de restaurare au fost scoase la lumină 14 picturi cu scene de vânătoare semnate de pictorul italian, toate încă existente și astăzi.

Dincolo de o investiție de câteva milioane de dolari, noul proprietar a ținut să-și pună amprenta și pe stilul de decorare. Provenit dintr-o familie britanică stabilită de mai multe generații în Africa de Sud, patronul a întrepătruns firesc două influențe culturale fără nici o legătură aparentă. Lângă arhitectura renascentistă italiană au fost plasate opere ale unor sculptori africani Shona care pot fi găsiți în Zimbabwe, Botswana sau partea de sud a Mozambic. Mixul de culturi nu deranjează, ci dimpotrivă, accentuează sentimentul de exotism al locului.

Influențele deosebite continuă și în interiorul celor două clădiri de pe proprietate, uneori mai vizibil, alteori mai discret. În locurile de relaxare precum terasa clădirii principale, există o canapea pe care recunoști creasta unei zebre, iar livingul și interioarele sunt înțesate cu figurine sculptate din lemn de abanos.

Spirit florentin

La momentul achiziționării, Villa Mangiacane nu era gândită ca destinație turistică dar ulterior frumusețea rezultatului final l-a determinat pe noul proprietar să înscrie proprietatea în circuitul Small Luxury Hotels. „Villa“ include 28 de camere și apartamente diferite, fiecare decorat în stilul specific zonei cu tablouri și piese de mobilier antice recondiționate pentru a reface aspectul lor inițial. S-au operat schimbări doar pentru nivelul impus de clasificarea de 5 stele care a atras amenajarea unor băi impresionante, dar care s-au mulat perfect pe stilul arhitectural.

Băile sunt din marmură iar în unele cazuri cada de baie este montată direct în dormitor. Camerele de la parterul clădirii secundare au propria curte și o piscină de mici dimensiuni. Ca specific general, chiar și în cazul în care toate locurile de cazare sunt ocupate, oaspeții nu vor avea niciodată sentimentul de aglomerație. Aleile destul de înguste și grădinile generoase protejează intimitatea vizitatorilor iar singurul zgomot sesizabil este cântecul păsărilor și, din când în când, câte o mașină care trece pe drumul principal din apropiere.

Junior Suite

Apartamentul în care am fost cazați era amenajat pe două nivele. Specificul lui, față de restul camerelor din hotel, este amplasarea băii la un al doilea nivel și un pat matrimonial de dimensiuni impresionante, mai ales ca înălțime. Decorul încărcat al apartamentului este elaborat cu elemente originale care merg până la nivelul celor mai mici detalii. Senzația de resort de provincie oferă sentimentul unei case de vacanță, în totală contradicție cu intruziunea comercială specifică marilor rețele hoteliere. Cu ajutorul unei scări interioare se ajunge în holul care găzduiește cada de jacuzzi din marmură și, de acolo se crează un culoar către baie. Chiuvetele sunt tot din marmură și toți robineții, inclusiv în cabina de duș, au designul unei cascade. Indiciu al clasificării înalte de confort, cosmeticele poartă semnătura Salvatore Ferragamo.

Gourmet

Micul dejun nu abundă ca diversitate, dar fiecare dintre preparate provine din peisajul local, începând cu savoarea fresh-ului de portocale și încheind cu lămâile servite lângă ceașca de ceai, ambele culese din grădina proprie. Masa poate fi servită în interior sau pe terasă într-o livadă de lămâi, dar, în principiu, o simplă solicitare la recepție vă va permite să serviți prânzul sau cina în orice colț al proprietății.

…sau chiar să o gătiți. Cursurile culinare fac parte din atracțiile de la Mangiacane și sunt o experiență pe care o recomandăm cu toată căldura. Programul începe prin alegerea ingredientelor dintr-o piață aflată în apropiere iar apoi, într-o bucătărie rezervată exclusiv școlii, profesoara Francesca (în același timp și cadru didactic la Universitatea din Florența, facultatea de cinematografie) își conduce elevii printr-o serie de trei sau cinci preparate. Complexitatea mâncării depinde de nivelul de pregătire al participanților, dar plăcerea de a fi parte la curs, într-o atmosferă foarte plăcută, rămâne aceeași indiferent de ce anume înveți să gătești.

Vinurile Mangiacane spun povestea zonei Chianti și fac trimitere spre originile sud-africane ale proprietarului. În dialectul Shoma, vinul rose care se servește la vilă se numește Shamiso, care se traduce prin „miracol“ și care e numele unui pui de elefant rămas orfan din cauza braconajului. O parte din banii obținuți din vânzarea fiecărei sticle ajung la o fundație din Zimbabwe care luptă împotriva vânătorii abuzive. Uleiurile, prezente peste tot, în restaurant și chiar în camere sunt de asemenea premiate, fiind cunoscute ca unele dintre cele mai aromate din zonă.

Experiențe

Pentru relaxare, proprietatea include două piscine. Prima, de dimensiuni mai mari, este amplasată într-o grădină deschisă. Cea de a doua, ferită de orice priviri indiscrete, se dovedește mult mai liniștită și e poziționată la numai doi pași de panorama conacului familiei Machiavelli în toată splendoarea lui. Dacă nu se alege o vizită la Spa, există alternativa unei plimbări prin podgorii sau un tur cu bicicleta prin împrejurimi. Amatorii de senzații au la dispoziție și lecții de zbor cu balonul, iar pentru cei care își doresc să socializeze există ora de ceai, imediat după prânz, sau Aperitivo, ținut pe terasa principală, începând cu ora 19. Cina în afara conacului, se poate lua la restaurantul Machiavelli, la care se ajunge trecând direct prin vie, sau la alte două restaurante din sat, unde se servesc numai preparate tradiționale iar comanda nu se ia în altă limbă decât italiana.

Servicii

Florența este mai aproape decât poate părea, iar vila pune la dispoziția oaspeților un microbuz fără nici un cost suplimentar. Intervalele de transfer se stabilesc la recepție și nu țin de un program fix, dar nu depășesc totuși ora 17. Personalul nu foarte numeros este flexibil și pregătit să se muleze pe cerințe speciale, inclusiv transportul dedicat cu elicopterul. Totul este dictat de însuși managerul general al proprietății, Juan, un spaniol care se preocupă personal de fiecare detaliu. Încă de acum cinci ani se ocupă în mod direct de fiecare client și are grijă ca întreg peisajul să arate ireproșabil dar să-și mențină aerul familiar.

Informații complete despre tarifele Villa Mangiacane, pe site-ul oficial

2 comentarii

 • Scipio pe 21 Jun 2012

  Acum catva timp am intrebat un contributor Stylereport daca un articol despre un produs de lux de origine romaneasca (si am si explicat ce anume) ar putea fi publicat aici.

  Intrebarea a ramas fara raspuns. Evident!

  Sunt curios daca articolele de aici sunt platite – adica daca cei care se ostenesc sa scrie despre marci straine iau si ceva bani pentru asta.

  Daca o fac pe gratis insa e remarcabil.

  Intrebarea e: unde gasim un produs romanesc descris cu atata verva in Occident?

  Barvo baieti! Puneti umarul la marketingul occidental ca si ei fac la fel cu noi.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului