Călătorii

Hotel review: Principe di Savoia Milano

scris pe 17 Apr 2012 de Constantin Bacheș 11659 vizualizări
Calatorii Principe di Savoia

Principe di Savoia este indiscutabil cel mai luxos hotel de cinci stele din Milano și unul dintre cele mai extravagante din Europa. Menține aceleași standarde asumate în urmă cu aproape 90 de ani, decoruri somptuoase și o paletă de servicii care ar rivaliza cu cele de la curtea unui rege. StyleReport.ro a experimentat pentru câteva zile beneficiile opulente ale hotelului italian. Citiți ce părere ne-a lăsat.

Povestea hotelului începe în 1927, an în care Principe e Savoia, așa cum se numea la acea vreme, își deschidea porțile cu orientarea clară spre oamenii de afaceri importanți. Milano era deja un centru economic important, iar Principe venea să ofere afaceriștilor amestecul perfect între confort și tehnologie. La acea vreme, hotelul se promova exclusiv în ziarul de afaceri al orașului. Anunțul ținea să menționeze prezența unui telefon în fiecare cameră, o raritate tehnologică a timpurilor, dar și cea mai luxoasă alternativă de cazare din oraș. Apropierea neobișnuită (pentru un hotel de lux) de Gara Centrală atrăgea marii industriași aflați în Milano cu treburi urgente. În același timp, standardele înalte aduceau pe lista de oaspeți și nume mari din showbusiness sau mediul politic. Printre alții, Principe di Savoia i-a primit pe Charlie Chaplin, Maria Callas, Ducele de Windsor sau Evita Peron.

În spatele gardului de fier care înconjoară clădirea, Principe di Savoia te împinge brusc într-o călătorie în timp. Portarul amabil este îmbrăcat într-un model de uniformă folosit la începutul secolului al XX-lea. Dincolo de ușa rotativă și imediat după un hol clasic, recepția se pierde într-un spațiu decorat în stil art-nouveau neoclasic, curent în vogă la începutul anilor 1900. Pereții sunt acoperiți de lemn și tapet texturat, iar mobilierul este conceput în întregime sub influența unui tip de eleganță clasică.

Candelabrul masiv din sticlă de Murano, canapelele din catifea și decorațiunile elaborate îți lasă impresia că nimic nu s-a schimbat de la inaugurarea de acum opt decenii și jumătate. În realitate, scenografia impresionantă a clădirii a fost regândită și reconstruită aproape complet în 2003, odată cu preluarea de către grupul Dorchester. Meșteri artizani italieni au lucrat fiecare piesă a decorului ținând cont de influențele stilistice ale anilor ‘20-’30, tehnicile de producție de atunci și materialele tradiționale italiene.

Nu a fost prima schimbare majoră prin care a trecut Principe di Savoia. Grupul hotelier Ciga, o afacere care administra mai multe hoteluri de vacanță, cumpăra clădirea în 1938. Chiar dacă nimeni nu vedea în orașul Milano destinația turistică ideală, noii patroni reamenajau hotelul la granița dintre business și relaxare. Ca exemplu, grădina interioară spre care se deschid geamurile restaurantului Acanto de la parter te deconectează complet de agitația orașului și îți transmite aceeași senzație din mijlocul unui resort turistic.

Decorul asociat restaurantului cu două stele Michelin respectă liniile clasice, dar surprinde din loc în loc prin accente moderne. În timpul zilei, lumina pătrunde printr-un luminator spectaculos poziționat în mijlocul încăperii, iar seara, ambianța discretă e susținută de zeci de lămpi și spoturi diferite. Suprinzător, în partea opusă grădinii se află un geam care permite clienților să observe în permanență ce se întâmplă în bucătărie. Chef-ul Acanto, Fabrizio Cadei, a realizat un meniu care, asemeni întregului hotel, este puternic ancorat în specificul local. Micul dejun variat constă într-o selecție de preparate italiene (cu opțiune de comandă a la carte), iar cina e cotată drept una dintre cele mai bune din oraș.

Camerele

Urcat la etaj, impresia decorului încărcat se diminuează. Lifturile se deschid spre holuri simple, unde reamenajarea este mult mai evidentă. Toate interioarele emană un miros discret, care elimină complet senzația de vechi pe care ar putea să o transmită designul. Amenajarea încăperilor este făcută în mare parte cu influențele stilului Lombard al secolului al XIX-lea. Principe di Savoia numără 335 de camere și 66 de apartamente împărțite în mai multe categorii de confort, fiecare dintre ele amenajate în perfect acord istoric cu restul hotelului.


La nivelul Deluxe Superior experimentat de noi, camera e foarte încăpătoare, cu 45 mp în care au fost integrate toate facilitățile moderne, fără ca ideea conceptului clasic al clădirii să fie diluată. Inclusiv televizorul cu ecran plat este acoperit de o carcasă de lemn pentru a se integra cu restul pieselor de mobilier. În sala de baie reinterpretarea făcută în 2003 devine evidentă. Formele sunt mult mai simple decât în orice alt spațiu interior, finisajele impecabile, iar culorile deschise dau o senzație de libertate de care agitația cromatică din restul hotelului tinde să te priveze. Un mozaic specific italian montat manual pe unul dintre pereți este detaliul cel mai interesant, mai ales că desenul și culorile sale sunt diferite de la cameră la cameră.

Cel mai mare apartament din cadrul Principe di Savoia este în același timp și cel mai mare de acest gen din Europa. Presidential Suite este atât de încăpător încât îți dă impresia că ai intrat într-un alt hotel. La cei 500 mp ai său are trei dormitoare, un living, bucătărie privată, bar, propriul spa amenajat în stil roman și o cale de acces privată prin intermediul unui lift propriu.

Per ansamblu, amenajarea camerelor, deși extrem de opulentă pe alocuri, nu deranjează și se integrează fără excepție în specificul istoric al hotelului. E clar că o persoană cu gusturi minimaliste va avea tendința de a respinge conceptul, dar după o perioadă de acomodare, coerența și constanța designului te fac să înțelegi și să judeci Principe de Savoia pentru ce e.

Serviciile

E foarte probabil ca standardele serviciilor oferite în cadrul PdS să fie mai ridicate decât în restul hotelurilor de cinci stele. Urmând tradiția din 1927, lista clienților uzuali continuă să fie completată cu celebrități și figuri politice marcante. Hotelul dispune de 16 săli de conferință modulare, un business center și o sală de festivități care poate acomoda fără eforturi până la 1000 de invitați.

Spa-ul „Club 10“ oferă toată gama de servicii specifice, inclusiv tratamente și terapii complexe. În ofertă intră și o piscină de 150 mp, cu atât mai impresonantă cu cât e construită la ultimul etaj al hotelului. Pachetul se închide cu o sală de forță orientată spre panorama orașului Milano.

Calitatea hotelului se reflectă și în nivelul de instruire al personalului. Cel mai vizibil pentru clienți este departamentul concierge, unde consultanții au o experiență de cel puțin 10 ani în domeniu. Serviabilitatea și promptitudinea răspunsurilor dau impresia că orice solicitare poate fi rezolvată. Concierge-ul face rezervări la cele mai bune restaurante, recomandă modurile perfecte de relaxare în afara hotelului și poate merge atât de departe încât oferă soluții de ultim moment care nu au legătură directă cu șederea la Principe di Savoia.

La fiecare 15 minute, din fața clădirii, pleacă o limuzină care face o tură completă a centrului turistic și care poate fi folosită fără costuri suplimentare atât pentru dus cât și pentru revenirea în hotel.

Prețurile de recepție pentru o noapte de cazare la Principe di Savoia încep la 400 euro pentru o cameră Classic One și avansează la o medie de 500 de euro pentru diferitele variante ale camerelor Tower. Ambassador Junior Suite, primul apartament din oferta hotelului italian, costă aproximativ 800 euro / noapte, în timp ce Presidential, maximum de confort și lux pe care îl poate oferi clădirea ajunge la 14.000 euro.

City-break Milano

- Un week-end în capitala Modei trebuie să înceapă cu o plimbare la Dom. După ce ați dat o tură pe străzile din jur, pierdeți măcar o jumătate de oră la ultimul etaj al galeriei Rinascente. Puteți alege din mai mai multe restaurante și terase orientate chiar spre Dom.

- Începând cu ora 7 – 7:30, profitați de un Aperitivo exact în orașul care iubește atât de mult acest obicei. Unul dintre cele mai faimoase locuri este Radetzky Cafe, Largo La Foppa 5

- Pentru cină încercați să găsiți un restaurant autentic. Recomandarea noastră: Trattoria Montina – un restaurant preferat de localnici cu un meniu tradițional milanez și o poveste pe măsură. Doi frați gemeni trecuți de prima tinerețe veghează de 17 ani ca experiența Montina să fie autentică: Maurizio este gazdă, Roberto este un chef desăvârșit. Adresa: via Procaccini Giulio Cesare 54 (rezervarea este necesară)

- Dacă timpul vă permite, încercați să admirați orașul și dincolo de zonele turistice și uneori „prea comerciale”. Sugestiile noastre sunt: zona Brera, Castello Sforzesco și zona Navigli din sud (aici se mai pot admira canalele care la începutul secolului trecut împânzeau Milano și serveau ca soluție de transportare a mărfurilor).

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului