Călătorii

Grădinile suspendate de la Marqueyssac

scris pe 04 Iul 2011 de Constantin Barbu 23305 vizualizări
gradini

Deasupra râului Dorgogne, în vestul Franței, castelul Marqueyssac tronează peste una dintre cele mai frumoase “jardin à la française”. O combinație de peste 150 000 de arbuști de buxus, pini, tei și vegetație mediteraneană, grădina este o moștenire a stilului elegant promovat de André Le Nôtre, arhitectul peisagist al Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea.

Inițial, castelul a fost construit în scolul al XVII-lea la Vezac de către unul dintre consilierii regelui francez, Bertrand Vernet de Marqueyssac. Grădina originală, din care nu s-a mai păstrat aproape nimic până în prezent, a fost amenajată de unul dintre ucenicii lui André Le Nôtre în stilul grădinilor de la palatul Versailles, doar că la o scară semnificativ mai mică, dar formele rotunjite care caracterizează astăzi grădina suspendată au apărut abia la sfârșitul secolului trecut, când castelul a fost vândut. Noul proprietar, un grădinar pasionat, a început să planteze arbuști de buxus și a pavat cinci kilometri de alei, marea majoritate a arbuștilor prezenți azi pe domeniu datând chiar din acea perioadă.

Situate pe marginea unei faleze calcaroase, grădinile se deschid spre o panoramă superbă a văii, de la o înălțime de 130 de metri față de râul Dordogne. Apa necesară pentru irigarea celor 22 de hectare ale grădinilor suspendate de la Marquetssac este strânsă în mai multe rezervoare săpate direct în calcar, iar excesul se scurge prin două cascade care se prăbușesc de pe peretele stâncos. De la reședință nobiliară la grădină deschisă turiștilor, domeniul Marqueyssac a fost ales pe lista celor mai frumoase parcuri și grădini franceze în anul 1998 și este vizitabil atât ziua, cât și noaptea, când este decorat cu zeci de mii de lumânări, într-o atmosferă feerică, demnă de perioada romantică în care a fost amenajat. Mai multe detalii pe marqueyssac.com.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului