Călătorii

Experiențe personale: cum am fugit de ger pe Costa del Sol

scris pe 06 Feb 2012 de Constantin Barbu 11222 vizualizări
feat costa bun

26 de grade Celsius, palmieri, păsări exotice. Stau cu o cană de vin fiert în mână privind ninsoarea de afară și îmi aduc aminte că acum mai puțin de o luna purtam pantaloni de in și sandale. Am avut parte, în plină iarnă, de una dintre cele mai frumoase (și calde) vacanțe de până acum. Costa del Sol.

Nu mi-am planificat acea vacanță, a venit parcă de nicăieri. Costa del Sol… Știam că este un loc pentru oameni trecuți de prima tinerețe care se retrag într-un loc însorit, în sudul Spaniei, cu sate liniștite de pescari și o bucătărie locală excelentă. Am rezervat o mașină în orășelul de unde avea să pornească “expediția” și am plecat la drum.

Am aterizat în Malaga, cel mai important oraș de pe Costa del Sol, dar am stat în Toremolinos, un orășel pitoresc la câțiva kilometri distanță spre sud-vest. Am ajuns la hotel la ora 5 după amiază și am ieșit pe faleză. Prima terasă închisă, a două, închisă, un restaurant cu obloanele trase la fel al doilea identic și al treilea. Nu era nimic deschis, totul hiberna. Într-un final am găsit deschis un magazin de suveniruri. O doamnă în vârstă, care se pregătea și ea să închidă, mi-a elucidat misterul: “Domnișoară, asta este o zi specială pentru noi – era ziua unui sfânt – nu e deschis mai nimic. E un supermarket mai sus, pe strada principală, imposibil să îl ratați”. Da, doamna avea dreptate, Torremolinos este o localitate minusculă.

Ziua 1 Dimineața m-am înființat în față recepționerului și l-am rugat într-o combinație de engleză și spaniolă să îmi spună care sunt atracțiile orașului. “Well…aaaa…no es mas…”A luat o hartă și mi-a încercuit un bâlci, care se deschide în fiecare vineri și un parc cu crocodili. Bâlciul mi-a adus aminte de copilărie, drăguț, găseai aproape orice la preț negociabil. Nu mi-a luat mai mult de jumătate de oră să îl iau la picior, dar eu voiam să ajung la crocodili. “Excuse me, do you speak English?”, “Nooo!”. “Crocodile?” “Que? Aaaa, cocodrilos!”. “Si, si!” După ce aflat cum se spune la crocodil în spaniolă și am ajuns la destinație. Mi-am luat bilet și doamna de la intrare m-a atenționat: “Nu ratați demonstrația, și nu uitați urmați ghidul pentru a face poze cu un pui de crocodil”.

Demonstrația a fost spectaculoasă. Un domn bine pregătit a sărit peste gardurile de protecție și ne-a întrebat ce credem că i se va întâmpla. Ne-a demonstrat că nu pățește nimic și a început să întărâte crocodilii cu o nuia. Nu e un spectacol pe care ai șansa să îl vezi în fiecare zi și cu atât mai rar ai șansa de a ține în mână un crocodil viu. Un puiuț de doi ani lung cam de un metru, bine legat, dar destul de agresiv.

Ca un rezumat al primei zile, am avut parte de senzații tari, prânz cu pește în piață mare și un vin roșu excelent. În drum spre hotel am explorat parcul și Torre Mirador, un turn situat pe un promontoriu stâncos de unde se poate vedea aproape toată coasta.

Ziua 2 Rezervarea pentru mașină fusese făcută în urmă cu câteva săptămâni, iar agentul a venit special pentru rezervarea mea din Malaga, în condițiile în care pe timpul iernii numărul rezervărilor este foarte redus. Am condus către Nerja, un orășel la câteva zeci de kilometri către sud-vest față de Toremolinos. Obiectivele: peștera Cueva de Nerja și Balcon de Europa, un punct de observație cu o priveliște spectaculoasă. Peștera este un monumet istoric care datează din epoca Preistorică, impresionantă prin coloana din mijlocul structurii naturale, care măsoară 32 de metri înălțime.

Balcon de Europa este un punct de belvedere extrem de impresionant, construit în 1487 și plasat chiar  în centrul orașului. Inițial, poziția strategică era exploatată militar, iar cei care admirau Mediterana de la balustrada punctului de observație erau mai mult ca sigur flancați de câteva tunuri de apărare. Am avut un puternic sentiment de libertate. Merită vizitat, la fel cu trebuie să te rătăcești pe străduțele înguste ale centrului. Magazine mici și cochete, prețuri rezonabile, un sentiment de autetnticitate care se păstrează pe coasta mediterană mai bine decât aproape oriunde. Nu trebuie ratată casă memorială Pablo Picasso. Nu este foarte spectaculoasă, dar te încărca emoțional.

Ziua 3 Sevilia. Am vizitat Catedrala, cu monumentul funerar al lui Cristofor Columb și Turnul Giralda. Imaginile care se văd din turn nu mai au nevoie de nici o explicație. Am preferat să mă plimb, să încerc bucătăria locală și să mă pierd pe străduțele întortocheate din cartierele vechi.

Ziua 4 Gibraltar a fost punctul final al vacanței. Trecerea graniței dintre Spania și enclava Britanică se face cu pașaportul, peste care se uită în grabă un vameș. Senzaționalul vine la primul semafor unde aștepți să treacă nu alte mașini, ci avioane: din cauza spațiului extrem de restrâns din Gibraltar, pista de aterizare este una dintre cele mai mici din lume și se situază perpendicular pe drumul principal. M-am rătăcit pe strada principală de 10 ori până am ajuns la Europa Point și Farul Trinity, cel mai sudic punct al Europei continentale. Priveliștea este superbă, iar vântul puternic mi-a adus aminte de Cabo da Roca – cel mai vestic punct continental al Europei.

Ziua 5 Am revenit în Gibraltar pentru faimoasa rezervație de macaci. Deși prezența maimuțelor pe stâncă este încă un mister, se spune că atâta timp cât macacii vor stăpânii locul, englezii își vor menține controlul asupra stâncilor. Haioasele mamifere sunt extrem de prietenoase și pofticioase. Intră în mașină, ți se așază în brațe, iar dacă ai ceva de mâncare în mână poți să-ți iei adio.

Costa del Sol s-a dovedit una dintre cele mai frumoase vacanțe de până acum. A meritat fiecare din cei 1.500 de km pe care i-am făcut cu mașină, fiecare paella pe care am mâncat-o și fiecare loc pe care l-am vizitat.Cu temperaturi ce nu coboară sub 10 grade nici iarna, o cultură ce îmbină elemente romane, maure și spaniole și o bucătărie spectaculoasă, Costa del Sol este una dintre cele mai plăcute evadări din sudul Europei.

1 comentariu

  • aph pe 07 Feb 2012

    Este unul dintre lucrurile care fac foarte mult sens: de ce sa plec in vacanta vara, cand e cald in tara? M-au invatat asta niste amici rusi, ei umplu statiunile exotice in perioada asta… Asa ca, salutari din Thailanda, de la 35C! Evident, un soc la intoarcerea acasa peste 2 zile…

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului