Călătorii

Eleganța vechiului imperiu – Grand Hotel Europe Sankt Petersburg

scris pe 18 Iul 2011 de Constantin Barbu 20813 vizualizări
sankt

Situat pe Nevski Proskpekt, în Sankt Petersburg, Grand Hotel Europe a fost construit în urmă cu mai bine de un secol ca un local demn de împărați, prinți și artiști renumiți. Unul dintre locurile preferate ale lui Dostoievski în ultima parte a vieții, vizitat de Stravinski și Ceaicovski, palatul este poate cel mai bun exemplu de confort imperial din fosta capitală rusă.

Hotelul a fost construit în stil neo-baroc pentru compania Evropeyskaya Hotel în anul 1875 pe locul unui vechi han, sub coordonarea arhitectului italian Carlo Rossi, iar designul interior, influențat mult de stilul art-nouveau, a fost proiectat de către Feodor Lidval, un arhitect de origine ruso-finlandeză. De la declanșarea Primului Război Mondial și aproape până la căderea Uniunii Sovietice, clădirea a servit ca spital, orfelinat și instituție publică. În 1989 au început lucrările de restaurare, care au durat doi ani și au readus Grand Hotel Europe la funcția și gloria sa inițială.

Camerele și apartamentele standard oferite de hotel, dacă se pot numi ”standard”, dat fiind că Europe este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, oferă toate dotările pe care și le poate dori chiar și cel mai pretențios oaspete, dar nu reprezintă adevărata atracție a hotelului. Pentru cei care doresc să descopere cum este să fii tratat împărătește, Grand Hotel Europe oferă zece apartamente tematice, inspirate de oaspeții care le-au ocupat de-a lungul timpului. Carl Faberge, bijutierul casei imperiale Romanov, Igor Feodorovich Stravinski, celebrul compozitor, și Feodor Dostoievski sunt doar trei dintre cei care au dat numele apartamentelor de pe etajul istoric al hotelului.

Seria celor zece apartamente-omagiu include și unul decorat în tonurile de albastru ale teatrului Mariinsky și unul în nuanțe de chihlimbar, dupa celebra cameră construită din acest material de la Palatul Ecaterina, din păcate dispărută fără urmă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Grand Hotel Europe găzduiește și unul dintre cele mai apreciat restaurante din Sankt Petersburg, L’Europe, unde oaspeții pot încerca feluri spectaculoase generate dintr-o fuziune a bucătăriei ruse și franceze. Caviarul, poate cel mai apreciat export culinar al Rusiei, este pus la mare preț în hotelul Europe, care are un bar dedicat degustărilor de icre negre, dar și singurul sommelier profesionist de vodka din întreaga țară.

Pe timpul verii, hotelul pune la dispoziția oaspeților propriul yacht, Katarina, pentru scurte plimbări pe râul Neva, și oferă acces preferențial la principalele atracții culturale ale orașului: Filarmonica Shostakovich, Teatrul Mariinsky, Teatrul Alexandrinsky și Teatrul Bolșoi. Muzeul Hermitage, Palatul de Vară și Catedrala Sf. Maria din Kazan sunt și ele la doar câțiva pași de Grand Hotel Europe.

Mai multe detalii și rezervări pe grandhoteleurope.com.

8 comentarii

 • VASILIU MIRCEA PAUL pe 18 Jul 2011

  Iarasi ne flituiti cu “eleganta” vechiului imperiu ? Acea “barbarie mongola şi mîrşăvie bizantina mascate sub veşmînt europenesc… …puternicul stat… este un colos cu picioare de lut, unde totul se prăbuşeşte, unde uriaşa armată nu este decît o gloată pestriţă, neputincioasă, prost înarmată, condusă de nulităţi, unde domnesc moravuri de pe vremea lui Genghis-han, iar mita, servilismul şi hoţia întrec toate exemplele cunoscute, că autoamăgirea cîrmuitorilor ruşi se învecinează cu nebunia…” (Bulat Okudjava Călătoria diletanţilor, Editura Univers 1985) n-a avut nici o eleganta decit de fatada. Iar noi romanii, prin suferintele seculare ale basarabenilor, n-ar trebui sa inghitim nici un fel de reclama, directa sau indirecta, facuta respectivei imparatii. nu sint basarabean, n-am rude pe acolo, nu visez la Romania Mare.

  Reply
  • AMBROSE pe 18 Jul 2011

   Nu trebuie sa ramanem fixati in trecut desii rusii ne-au facut mult rau . Totusi acest ” colos cu picioare de lut ” cum ii zici tu a castigat multe razboaie , unele cruciale pentru soarta lumii iar interventia in Georgia de acum 2 ani a demonstrat ca imperiul moare dar nu se preda . Acum Germania a intarit foarte mult legaturile cu Rusia iar noi ce facem , ii vom blama la nesfarsit ori vom incerca sa aplanam negustoreste disensiunile intre noi ? Si inca ceva , unde lasi marea cultura rusa , megnifica in toate directiile ei , unde lasi tehnica si stiinta , unde lasi sportul ? Deci , vorbim despre un popor extraordinar si in rau dar si in bine…

   Reply
  • George pe 18 Jul 2011

   Paul sufera dupa imperiul bolsevic.
   Nici acum nu s-a potolit propaganda socialista impotriva monarhiile crestine de pe glob.
   Rusia a fost cel mai mare succes al comunistilor din istorie.
   Asemanarea imperiul tarist cu un colos cu picioare de lut o fac doar cunoscatorii bibliei sau ai torei.
   Se pare ca Paul cunoaste una din aceste carti dar nu agreeaza ideea de monarhie.

   Reply
  • Cristian M. Ioan pe 16 Nov 2012

   Multumesc!
   Excelent spus despre ruznaci.
   ma bucur ca in prezent dezvoltatorii ridica magaoaie hidoase acolo, cum ar fi super-turnul Gazprom.
   oricum denumirea hotelului era aberanta, ce treaba au kalmucii si stepele cazace cu Europa?!

   Reply
 • andreea pe 18 Jul 2011

  Cred ca scopul articolului este promovarea din punct de vedere turistic si nu ar trebui sa amestecam politica aici…ce-ar fi sa nu mai vizitam nicio tara cu care am avut conflicte de-a lungul istoriei? mi s-ar parea cam stupid…

  Reply
 • Marse pe 18 Jul 2011

  Eu zic sa o lasi mai moale cu “marshavia bizantina” ca n-ai dreptate deloc .Cat a existat, Bizantul a fost de departe cel mai civilizat stat, peste Islam ori Europa Catolica .

  Reply
 • Mihalcean pe 18 Jul 2011

  Si cum ramane cu frumusetea deosebita a rusoaicelor.Nimic nu se compara cu o rusoaica blonda cu ochii albastrii.

  Reply
 • i pe 19 Jul 2011

  multi oameni au suferit pentru eleganta aia…

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului