Călătorii

De la Cape Town la Piramide în 28 de zile

scris pe 10 Mai 2011 de Constantin Barbu 19551 vizualizări
tren africa

Poate că Orient Express este cel mai cunoscut tren din lume, dar nu este nici de departe cel mai spectaculos. Rovos Rail, o companie Sud-Africană, se mândrește cu un traseu regal și cu un tren pe măsură: de la Cape Town la Cairo, cu cel mai luxos tren din lume.

La început, Rovos Rail nu a fost decât o idee cu șanse mici de succes a unui tânăr antreprenor pasionat de mecanică. Fondatorul companiei, Rohan Vos, proprietarul unui magazin de piese auto și mecanic amator, s-a gândit pentru prima dată la înființarea unei companii feroviare în timpul unei călătorii cu trenul, organizată în 1985 în munții Magaliesberg. În același an, influențat de un prieten pasionat de trenuri, Rohan a cumpărat primele două vagoane, care au fost urmate de mai multe locomotive clasice, cu aburi, și de alte vagoane.

După patru ani de eforturi, primul tren Rovos, cu șapte vagoane, a plecat din gara Pretoria spre Cape Town. De la începutul anilor ’90, odată cu începutul colaborării cu agenția de turism londoneză Voyages Jules Verne, Rovos Rail a început să funcționeze la capacitate maximă, adăugând în fiecare an noi țări și locuri spectaculoase pe lista traseelor.

Cea mai impresionantă ofertă din portofoliul companiei este traseul Cape Town – Cairo, care poartă în fiecare an sute de călători de la Capul Bunei Speranțe la Piramidele Egiptene. Deși traseul de 10 700 km nu este parcurs integral cu trenul, dată fiind lipsa infrastructurii feroviare sau a riscurilor de securitate din unele părți ale rutei, primele două săptămâni, petrecute pe calea ferata, reprezintă în mod sigur principala atracție. În total, călătoria acoperă opt țări (Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda, Sudan și Egipt) și durează 28 de zile.

Traseul începe cu trei zile în zona Capului Bunei Speranțe și include o sesiune de degustare de vin în regiunea Groot Constantia. Apoi, trenul Rovos Rail pleacă spre capitala Africii de Sud, Pretoria, cu o oprire la celebrele mine de diamante de la Kimberley. După o noapte petrecută la hotelul Sheraton, călătorii își continuă drumul spre Cascada Victoria, una dintre cele mai mari și mai spectaculoase din lume. Odată ajunși, exploratorii pot alege să viziteze cascada pedestru sau să o vadă în toată splendoarea din elicopter. Ziua a zecea se incheie cu o scurtă plimbare pe fluviul Zambezi, la asfințit.

Călătoria cu trenul se încheie la Victoria Falls, restul traseului urmând să fie parcurs cu avionul. Prima oprire: insula Zanzibar, celebră în perioada Marilor Descoperiri Geografice ca sursă importantă de mirodenii. Kilimandjaro și craterul Ngorongoro, la doar 40 de minute distanță cu avionul, sunt următoarele destinații, în cea de-a treisprezecea zi a călătoriei.

Următoarele zile sunt dedicate explorării izvorului Nilului, la Jinja, și vizitării rezervației de cimpanzei de pe insula Ngamba. De aici, călătorii zboară până în capitala Sudanului, la Khartoum, unde vizitează orașul vechi, iar apoi își continuă drumul până la Piramide, de-a lungul Nilului. Călătoria se încheie în a 28-a zi, la Cairo.

Pasagerii trenului Rovos au la dispoziție trei tipuri de compartimente: Royal, Deluxe și Pullman. Cele mai spațioase, Royal, ocupă jumătate de vagon, au o suprafață de 16 metri pătrați și includ o baie proprie spațioasă, decorată în stil clasic victorian. Compartimentele Deluxe au o suprafață de 11 metri pătrați și pot avea fie un pat dublu, fie două paturi single, iar compartimentele Pullman oferă șapte metri pătrați și o canapea extensibilă. Fiecare cameră are acces la room-service 24 de ore și are propriul seif pentru bunurile de valoare ale pasagerilor.

Trenul include un vagon restaurant și mai mulți bucătari, care serversc în fiecare zi mese complete în cea mai pură atmosferă victoriană, cu tacâmuri din argint și veselă din cel mai bun porțelan. Pentru a nu exista nici un element care să distragă pasagerii, radiourile și televizoarele nu își au locul la bordul trenului. În schimb, Rovos oferă un vagon special proiectat pentru admirarea peisajului, cu ferestre de mari dimensiuni și fotolii confortabile, orientate spre exterior. Detalii complete pe Rovos.com.

4 comentarii

 • Alecu pe 10 May 2011

  Am apasat cumva pe un banner? Am apasat din greseala pe o reclama? Aceasta reclama care nu prea isi are rostul in Hotnews, deoarece este orientata spre cei bogati, nu vad altfel rostul unui articol care este traducerea site-ului companiei Rovos. Daca autorul articolului ar fi fost acolo si ar fi facut un reportaj, sau macar memorii de calatorie mai ziceam ca citirea sa fie interesanta. Cand ma duc pe StyleReport – calatorii, ma astept sa citesc reportaje scrise de cititorii sau reporterii care au fost in acele calatorii, nicidecum traducerii ale companiilor de turism.
  Ati uitat sa mentionati preturile. Cele mai ieftine bilete fiind de 44.000 $ de persoana.
  Deci nu am inteles rostul acestui articol. Nici articol scris la fatza locului, nici publicitate, presupun ca majoritatea cititorilor nu-si permit vacanta de 50.000 $

  Reply
  • Vasile pe 13 Jun 2011

   Pentru Alecu: Site-ul Style Report povesteste in general despre lucruri de tip premium, scumpe, inaccesibile celor mai multi. Dar asta nu inseamna, ca daca nu iti poti permite, nu poti citi si ramane fascinat de ce exista in lumea asta. Nu prea inteleg ideea asta, enuntata de tine conform careia “citesc doar despre lucrurile la care as putea avea acces, altfel sunt ignorant”.

   Reply
  • Mircea pe 12 Aug 2011

   Eu am vazut alte preturi. Vezi ca preturile de pe site-ul companiei sunt in South African Rand. Cam 10 eurocenti 1 Rand.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului