Călătorii

De la “munții rusești” la Kingda Ka – cele mai spectaculoase circuite montagne-russe din lume

scris pe 09 Mai 2011 de Constantin Barbu 13486 vizualizări
coaster

Povestea montagne-russe-urilor începe mai devreme decât ați crede, în secolul al XIV-lea, când mai mulți nobili ruși construiau în apropiere de Sankt Petersburg un “munte” din zăpadă cu o înălțime de 25 de metri pentru a se putea da cu sania într-un mod cât mai spectaculos.

De la micile dâmburi construite din zăpadă și ranforsate cu lemn a rămas până în ziua de azi numele de “munte rusesc”, sau “montagne russe”, după forma franceză care a fost adoptată în mai multe limbi. În mod paradoxal, în rusă acest tip de traseu se numește “americanskie gorki”, sau munții americani, poate după popularitatea extremă pe care acest tip de distracție a căpătat-o peste Ocean.

Primele montagne-russe-uri moderne, dacă se poate spune așa, au apărut ca o încercare a unei companii miniere de a câștiga câțiva dolari în plus din transportul de pasageri pe o rută feroviară minieră foarte abruptă. Un sistem care, în mod normal, era folosit pentru transportul cărbunelui din vârful unui deal până la bază a devenit o atracție turistică în Summit Hill, Pennsylvania, după ce compania minieră a început să vândă bilete celor care căutau senzații tari. Traseul dura doar câteva minute, iar trenurile erau puse în mișcare doar de atracția gravitațională. Ideea s-a dovedit atât de bună încât în mai puțin de un secol deja existau deja zeci de parcuri de distracții care foloseau astfel de trasee pentru amuzamentul publicului.

În 1919, un inginer numit John Miller a creat un nou sistem de ancorare a trenurilor pe șine, bazat pe trei seturi de roți, care reducea semnificativ riscul de deraiere a vagoanelor și permitea construirea de trasee mult mai complicate decât până în acel moment. De atunci, tehnologia a evoluat atât de mult încât astăzi sunt folosite trenuri lansate electromagnetic, iar viteza maximă de poate fi atinsă depășește 200 de kilometri la oră, în condiții de siguranță maximă.

Kingda Ka, cel mai mare montagne-russe din lume, este în Statele Unite, în cadrul parcului de distracții Six Flags Great Adventure, din New Jersey. Cu o înălțime maximă de 139 de metri, cam cât o clădire cu 45 de etaje, montagne-russe-ul are o cădere în unghi drept care propulsează pasagerii până la o viteză de 205km/h în doar 3,5 secunde, un record invidiat chiar și de cele mai rapide mașini de curse. Forțele la care sunt supuși cei în căutare de senzații tari sunt asemănătoare unui avion de vânătoare: de cinci ori forța gravitației.

Cel mai mare traseu din afara Statelor Unite este în Australia, la parcul de distracții Dreamworld, din Queensland. Numit Tower of Terror II, montagne-russe-ul are o înălțime de 115 metri și oferă aceeași cădere de 90 de grade ca și Kingda Ka, dar cu o viteză mai mică: 160 de kilometri pe oră. În topul mondial, Tower of Terror II ocupă locul al treilea, primele două poziții fiind ocupate de trasee din America.

În topul țărilor, Japonia ocupă poziția a treia, prin montagne-russe-ul Steel Dragon 2000, din orașul Nagashima. Traseul are o înălțime maximă de 97 de metri, iar pasagerii ating 153 km/h, într-o cădere de 65 de grade. Din cauza pericolului seismic din zonă, construcția Steel Dragon a costat peste 50 de milioane de dolari, dată fiind cantitatea enormă de oțel necesară pentru a întări structura suspendată.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului