Călătorii

Crăciunul petrecut în stil german – scurt „City break“

scris pe 08 Dec 2011 de Constantin Bacheș 23830 vizualizări
Calatorii - Christmas city break

Câteva zile petrecute în Germania și Austria în luna decembrie te ajută să intri foarte repede în atmosfera sărbătorilor de iarnă. StyleReport.ro a trecut în revistă trei târguri de Crăciun în stil tradițional german. Vă oferim câteva informații despre München, Innsbruck și Salzburg.

Târgul de Crăciun din München

25 noiembrie – 24 decembrie, Marienplatz

Este o primă destinație avantajoasă mai ales pentru că există zbor direct de la București și pentru că prețul unui bilet de avion cumpărat din timp nu depășește 150 de euro. La rândul său, München este un oraș frumos, cu aer de poveste și locuitori amabili. Foarte mulți dintre ei sunt în Marienplatz cu ocazia Christkindlmärkte, strânși în jurul căsuțelor unde se vinde vin fiert aromat (Gluehwein) pentru 3 euro/cană. Aliniate după o schemă bine pusă la punct de o fire germană, alte câteva zeci de chioșcuri ad-hoc vând dulciuri sau feluri de mâncare tradiționale. Moș Crăciun este prezent în fiecare zi în piață, de la 4 la 6 după-amiaza pentru a poza alături de turiști, iar la doar câțiva pași de Marienplatz se află cea mai mare expoziție de obiecte pentru reconstituirea scenei nașterii pruncului Iisus, de la iesle la statuete cu Fecioara Maria, Iosif, cei trei magi sau chiar măgărușii și boii din staul.

Nici Marienplatz nu este de neglijat pe lista amatorilor de ornamente de brad. Se găsesc aici o sumedenie de globuri și, foarte interesant, specific de altfel tuturor târgurilor de Crăciun din zonă, marfa vânzătorilor variază substanțial de la unul la celălalt, ceea ce face căutarea și alegerea mult mult mai grea. Cine se gândește la shopping de haine sau alte accesorii are de asemenea de unde alege, dar trebuie menționat că sezonul de reduceri începe abia peste două săptămâni.

Innsbruck

15 noiembrie 2011 – 6 ianuarie 2012, Centrul vechi


Încă liniștit, orașul de 120.000 de locuitori așteaptă abia peste câteva săptămâni venirea „valului” de schiori și…a zăpezii. Se bucură însă cu siguranță de un farmec special, mai ales în apropierea sărbătorilor. Sunt patru târguri care se desfășoară în același timp în Innsbruck, între clădirile medievale și, conform site-ului turistic al stațiunii, toate durează până după Anul Nou.

Mai mic ca dimensiuni decât cel din Munchen, târgul la care am asistat avea un aer de familiaritate plăcută. Nelipsite, vinul fiert cu mirodenii, suvenirurile specific tiroliene, dar și „kiachln“, gogoși specifice zonei. În fiecare zi, Turmbläser, o orchestră de alămuri ține un concert cu muzică specifică de Crăciun.

Salzburg

17 noiembrie – 26 decembrie, Salzburger Domplatz


Salzburg pregătește într-adevăr experiența Crăciunului așa cum se vede ea în filme. Agitația și aglomerația sunt omniprezente în fața standurilor de sezon amplasate în centrul orașului. În Salzburg, târgul de Crăciun este o tradiție atestată istoric. La baza cetății Hohensalzburg, lângă catedrala orașului, piața de sărbători a fost menționată pentru prima dată nu mai târziu de secolul al XV-lea. Indiferent de vârstă, localnici sau străini, toți cei prezenți în piața Salzburger Domplatz fac o călătorie în propria copilărie, iar sentimentul este contagios.

Comercianții expun mii și mii de ornamente de brad cu prețuri care încep de la un euro și ajung la câteva sute. Nimic nu pare să se repete, chiar dacă în esență renii și îngerașii sunt fabricați în același stil, cu aceleași expresii amuzante. Într-o ordine perfectă, Christkindlmärkt, un târg cu peste 90 de expozanți, este împărțit în șase zone distincte, fiecare marcată cu câte o culoare. Se găsesc aranjamente florale, mâncare tradițională, îmbrăcăminte de iarnă, jucării și dulciuri. Liniștea este tulburată de Krampus, „spirite sălbatice“, extrem de zgomotoase, care îl însoțesc pe Sfântul Nicolae pentru a-i speria pe copiii neascultători. Apar de obicei înainte de 6 decembrie, așa cum i-am surprins și eu, dar mai pot fi surprinși și pe 21, cu aceeași înfățișare, dar sub un nume și cu o proveniență diferite – Prechten, duhuri păgâne. Apariția lor e marcată în orarul evenimentului începând cu ora 5 după-amiaza.

Pentru o cană de vin fiert, dulciuri, cârnați și castane, prețurile sunt invariabil cuprinse între 2-3 euro și ajung până la 10-15 euro, în funcție de preferințe. Atmosfera de basm scade în intensitate pe măsură ce se înaintează pe străzile din jur, în drum spre casa memorială a lui W.A. Mozart. Într-un colț așteaptă un șir de trăsuri autentice, iar magazine intime ca dimensiuni, deschise pentru prima dată acum câteva sute de ani expun bomboane „Mozart“ prezentate în ambalaje cu figura compozitorului. Cine își dorește să scape de agitație are la dispoziție tot felul de alte căsuțe cu ornamente de brad în zonele din imediata apropiere.

Parcarea este o problemă pentru șoferi, iar găsirea unui loc liber cere foarte multă bunăvoință a sărbătorilor. Așteptarea este răsplătită cu o adevărată explozie de globuri, decorațiuni, lumânări, brăduți și moși Crăciuni. Sunt fragile și oarecum greu de transportat în avion, dar pe alocuri și mai ieftine decât cele din țară.

6 comentarii

 • dan pe 08 Dec 2011

  excelent!!felicitari!!
  am intrat deja in atmosfera. chiar daca au inceput ceva mai devreme, in luna noiembrie, sunt interesante si cele de la Praga, Viena sau Nurnberg.

  Reply
 • Dragos pe 08 Dec 2011

  Locuiesc in Freiburg, GR. Intradevar frumos organizat dar pluteste un aer de plictiseala pentru mine cel putin, un latin ortodox… :)

  Entuziasmul de a trai se citeste mai bine pe fetele latinilior, parerea mea.

  Reply
 • ics pe 08 Dec 2011

  nene costi parcarea nu e shi nu va fi la salzburg o problema de rabdare sau de bunavointza. locuri sint shi vei gasi garla in cele doua subterane (sapate in munte pe patru nivele) de la altstadt, pe linzergasse, la mirabel samd.

  nasol ca treb sa plateshti 2 ioroi jumate ora.

  macar te-ai suit shi in cetate? ca era moca daca o faceai pe jos…sau te-ai uitat numa´la trinuletzu cu cremaliera?

  Reply
 • gechi pe 09 Dec 2011

  cel mai “vestit” targ de Craciun din Germania este la Nürnberg. Daca tot ati ajuns prin apropiere puteati da o fuga si pana acolo.

  Reply
 • House pe 09 Dec 2011

  Aveti o greseala in subtitlu!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului