Călătorii

Cinci palate de cleștar – hoteluri de gheață din Laponia la Bâlea Lac

scris pe 21 Noi 2011 de Constantin Barbu 22009 vizualizări
feat ice

Când eram copii și auzeam basme cu palate de cleștar, ne imaginam cel mai probabil construcții enorme din cristal, iluminate difuz prin pereții transparenți. În fiecare iarnă, în cinci colțuri diferite ale lumii, astfel de palate se ridică din gheață și zăpadă pentru a oferi una dintre cele mai spectaculoase experiențe hibernale.

Jukkasjarvi, Suedia

Hotelul de gheață din satul suedez Jukkasjarvi, este cel de la care a pornit totul: construit pentru prima dată în 1990, edificiul a ajuns la o suprafață de aproximativ 6000 de metri pătrați – aproape cât un teren de fotbal. Deschis în fiecare an din decembrie și până în aprilie, hotelul are o capacitate de 100 de oaspeți și include și un bar construit, la fel, din gheață.

Lainio, Finlanda

Tot în Scandinavia, complexul Lainio Snow Village din Laponia este construit la doar 125 de kilometri de Cercul Polar de Nord și are o tradiție de 11 ani. Suprafața totală este jumătate față de cea a hotelului din Jukkasjarvi iar finisajele sunt mai puțin complexe, dar activitățile din ofertă compensează din plin: expediții arctice cu sănii trase de câini, ski-fond pe trasee spectaculoase sau pescuit la copcă în stil tradițional finlandez.

Hotel de Glace, Quebec

Hotel de Glace, situat în provincia canadiană Quebec este unul dintre puținele hoteluri de gheață din America, dar compensează prin scara enormă la care este construit: în ficare an, 500.000 de tone de gheață sunt folosite pentru a ridica o structură ce va găzdui 85 de oaspeți și va include o cafenea, două cluburi și un cinematrograf, plus una dintre cele mai frumoase capele de gheață din lume.

Sorrisniva, Norvegia

În apropiere de Capul Nord, hotelul de gheață din Sorrisniva, Norvegia, este cel mai nordic de acest tip din lume. Construit în forma unui castel gigantic de zăpadă, complexul include 30 de camere și oferă în fiecare an o temă diferită, de la mitologia scandinavă la fauna sălbatică a nordului înghețat.

Bâlea Lac, România

Mai aproape de casă, Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac are dimensiuni ceva mai mici, dar are avanajul de a fi situat la o altitudine de peste 2000 de metri. În inima munților Făgăraș, hotelul are zece camere, iar tema de anul acesta este Ice Sound (Sunete ale gheții, n.r.). Camerele vor fi numite Jazz, Latino, Dance, Hip Hop, Chillout, Classical, House, Trance, şi Blues și vor fi decorate cu elemente inspirate de aceste genuri muzicale. Pe lângă camere, Ice Hotel Bâlea va include și un bar special, unde va fi servit un meniu special de pe farfurii de gheață, mâncat cu tacâmuri din același material.

5 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului