Călătorii

Bijuteria din Marea Adriatică – Sveti Stefan

scris pe 14 Sep 2012 de Dragoș Aliciu 22913 vizualizări
Calatorii - Aman resort

Cetate fortificată în secolul al XV-lea, loc de retragere pentru pirații Mării Adriatice, un sat folosit ca bastion anti-otoman – insula Sfântului Ștefan a trecut prin multe. Acum e una dintre cele mai frumoase micro-stațiuni turistice din Muntenegru.

La o primă vedere Villa Milocer are ceva din aerul pe care l-am întâlnit și la Mangiacane, în Toscana. Cele două clădiri sunt despărțite de o distanță considerabilă și câteva sute de ani ca dată a construcției, dar stilul arhitectonic și peisajul din jur le apropie, cel puțin ca senzație.

Clădirea de pe insula Sveti Stefan a fost terminată în 1936 și era proiectată pentru a fi folosită ca destinație de vacanță de către Regina Maria Karadodevic, la marginea unui sat din secolul al XV-lea. Nu a apucat să se bucure prea mult de ea pentru că agitația de la mijlocul războiului a determinat schimbarea proprietarului în 1941.


Între anii ’60 și ’80, porțiunea de pământ conectată de mal printr-un istm subțire a trecut de la figuri regale la vedete ale cinematografului. Printre alții, prin Iugoslavia de atunci au fost invitați Elizabeth Taylor, Kirk Douglas sau Carlo Ponti, personalități venite să se bucure de apele curate ale Adriaticii, grădinile mari și peisajele extrem de frumoase din Vestul Muntenegrului.

Dezbinarea republicii federale a dus la o perioadă nefastă pentru fostul refugiu regal până în momentul în care întreaga insulă a intrat în portofoliul Aman Resorts. După o investiție considerabilă și mai mulți ani petrecuți în reconstrucție, Sveti Stefan s-a transformat într-o micro-stațiune de cinci stele.


În total, insula numără 58 de camere găzduite de vechile case ale satului plus opt apartamente de lux în interiorul vilei Milocer, fiecare mai mare de 120 mp. Aman a redat strălucirea vechii vile Milocer introducând întreaga insulă într-o stațiune întinsă pe 32 de hectare. Sveti Stefan acoperă toate nevoile turistice, de la relaxare la restaurante și locuri în care se pot consuma preparate tradiționale. În caz de plictiseala, Muntenegru pune la dispoziție în apropiere munți înzăpeziți, mănăstiri ascunse printre dealuri și orașele istorice Budva, Cetinje sau Podgorica.

7 comentarii

 • Alex pe 17 Sep 2012

  Am fost acolo in 2010, oamenii te trateaza cu respect, mancarea afost buna si destul de ieftina, platile se fac direct in euro, recomand sejur in timpul sezonului deoarece altfel apa este rece!

  Reply
 • Valentin pe 17 Sep 2012

  Am oprit pentru patru nopti in Sveti Stefan, in iulie 2012, in decursul unui concediu de doua saptamani pe coasta Adriaticii. Este fara dubiu cea mai buna locatie din Muntenegru: plaja curata, apa limpede, preturi rezonabile, putina lume. Nerecomandat celor care vor agitatie, muzica la volum ridicat etc.

  Reply
 • calin pe 17 Sep 2012

  Am fost acolo in 2012, Insula de care vorbiti este privata, vizitele nu sunt acceptate decat daca esti client.
  CEA MAI IEFTINA CAMERA PE INSULA ESTE 750 DE EURO PE NOAPTE
  lucru omis din articol

  Reply
 • ciprian pe 18 Sep 2012

  Confirm spusele lui Calin, am fost in 2011. Complexul arata exceptional insa preturile sunt exagerate pt oamenii de rand (75 eur doar sa poti face plaja pe domeniul lor). Valentin nu stiu ce ce a comparat cand vorbea de preturi rezonabile. Sejurul meu a fost minunat exceptand faptul ca m-am simtit ca facand parte din lumea a treia cand am vazut ca ne restrictioneaza accesul si ne-au privit suspect cand le-am invadat teritoriul fara rezervare…

  Reply
 • Dinu pe 20 Sep 2012

  Ooo, misto. Am fost si pe la Sveti Stefan prin 2002. E foarte ieftin. Nu stiu cum e cazarea pe Sv.Stefan, dar statiunea urm e Budva unde o camera in zona centrala era aprox 20 euro. Cred ca mai fain decat Sv.Stefan e la Kotor. Imediat urm. plaja dupa Sv.Stefan era villa si plaja lui Tito. Unde exista un mic ponton sapat prin stanca. Dar ce e spectaculos in muntenogro e mirosul de mare amestecat cu pin. E mult mai fain ca in croatia, dar ce e naspa e drumul. Din timisoara la croati ajungi dupa masa, la muntenegru sau grecia faci vreo 10 ore de la timisoara.

  Reply
  • Dan pe 26 Sep 2012

   Drumul e naspa ca durata, altminteri este spectaculos, atat prin Serbia, cat mai ales prin Muntenegru: munti, serpentine, prapastii si vai adanci, cate o casa ici-colo, etc… Iar ca durata – pai, de la Becici (la doi pasi pe Sv Stefan) pana la Drobeta – cam 14 ore, din care vreo 2 ore pauze pe traseu.

   Reply
  • Dan pe 26 Sep 2012

   Cat despre preturi – cam piperate, ca sa zic asa. Confirm acel 75 de euro doar ca sa stai pe plaja… E drept, prin comparatie, Budva e mult mai ieftin, dar nici acolo nu e exact pentru calatori cu cortul…

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului