Călătorii

Angkor Wat – perla împărăției khmerilor

scris pe 28 Iun 2011 de Constantin Barbu 11941 vizualizări
angkor

“Unul dintre aceste temple – un rival al templului lui Solomon, ridicat de un Michelangelo antic – ar putea lua un loc onorabil alături de cele mai frumoase clădiri ale noastre. Este mai grandios decât orice ne-a rămas de la greci sau romani”, scria călătorul francez Henri Mouhot despre complexul de la Angkor Wat în secolul al XIX-lea, în timpul dominației franceze din Cambogia.

Inițial, templul a fost construit în secolul al XII-lea, în timpul domniei regelui khmer Suryavarman al II-lea, ca loc de venerare a zeului hindus Vishnu, și se crede ca a purtat numele de Vrah Vishnulok. La fel ca multe alte temple din Asia, Angkor Wat este o alegorie a Muntelui Meru, centrul Universului pentru hinduși, budiști și jainiști. Construit în jurul a cinci turnuri, care simbolizează cele cinci vârfuri ale muntelui sacru, întregul complex este o reprezentare simbolică a întregului univers, înconjurat pe toate părțile de apă, o transpunere arhitecturală a “oceanului infinit”.

Pereții din jurul celor cinci turnuri din centrul ansamblului sunt decorați cu mii de metri pătrați de bazoreliefuri cu teme religioase și morale, iar un pelerinaj al templului implica meditarea în fața fiecărei sculpturi. Un credincios devotat putea petrece chiar și câțiva ani meditând în interiorul templului, dar un drum până în vârful structurii însemna un pas în plus spre Nirvana.

În timpul Imperiului Khmer, care a durat până în secolul al XV-lea, Angkor Wat a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din întreaga Asie, dar după o invazie tailandeză, monumentul a fost părăsit și uitat timp de secole. Singurii vizitatori ai templului au rămas călugării asceți din jungla deasă a Indochinei, care venerau locul ca pe un punct sfânt al religiei lor, dar nu știau exact care este istoria templului sau cine l-a construit.

Angkor a devenit cunoscut europenilor abia la sfârșitul secolului al XVI-lea, când unul dintre primii călători care au trecut prin jungla sălbatică care înconjoară complexul, un călugăr portughez, și-a notat uimirea în jurnalul său de călătorie: “templul este o construcție atât de extraordinară încât nu poate fi descrisă cu pana pe hârtie, mai ales că nu are asemănare în întreaga lume. Turnurile și decorațiunile sunt rezultatul tuturor rafinamentelor de care este capabil geniul omenesc”.

Zona a devenit cu adevărat populară odată cu instalarea dominionului francez în Asia de Sud-Est. Atrași de splendoarea templului, coloniștii francezi au început primele lucrări de restaurare a templului, în principal de îndepărtare a vegetației care începuse să sufoce clădirile. După dobândirea independenței, în 1953, Cambogia a continuat lucrările de restaurare, întrerupte pentru o scurtă perioadă în timpul Khmerilor Roșii. În prezent, templul este protejat de UNESCO pentru moștenirea culturală și istorică pe care o reprezintă și poate fi vizitat virtual pe site-ul world-heritage-tour.org.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului