Călătorii

Amsterdam Conservatorium

scris pe 09 Iul 2012 de Dragoș Aliciu 9093 vizualizări
Calatorii - Conservatorium

Ca un personaj de poveste, o clădire istorică din centrul cultural al Amsterdam și-a început recent cea de-a treia viață. După ce a funcționat ca bancă, sediul facultății olandeze de muzică, la 150 de ani de la înființare, construcția e gata să se afirme ca cel mai modern hotel de design din capitala Olandei.

Cu 150 de ani în urmă, în aceeași clădire din apropierea muzeului Van Gogh și Rijksmuseum s-ar fi auzit agitația continuă a funcționarilor din Rijkspostspaarbank, într-o zi obișnuită de serviciu. Proiectată de arhitectul Daniel Knuttel, construcția avea să revigoreze „Cartierul Muzeelor“ din Amsterdam schimbând tonul arhitecturii din zonă precum și profilul publicului care o frecventa. În 1978, în urma unor fuziuni, banca abandona stilul neo-gotic, coridoarele lungi și decorațiunile complexe pentru un alt sediu, iar construcția intra în administrația și uzul conservatorului olandez Sweelinck, înlocuind agitația mediului business cu exercițiile de muzică clasică.

Instrumentele muzicale aveau să elibereze spațiul trei decenii mai târziu, iar noul proprietar, un dezvoltator de hoteluri, lăsa restaurarea interiorului în grija milanezului Piero Lissoni. Sub numele „Conservatorium“, construcția neo-gotică a întâlnit imaginația unui arhitect modernist preocupat de minimalism mai mult decât de orice altceva.

Provocarea a venit din reamenajarea modernă unui spațiu istoric care nu putea fi modificat prea mult. Și totuși, transformarea este impresionantă. Jocul de nou și vechi îl însoțește pe vizitator peste tot, de la curtea interioară folosită ca zonă la lounge la camerele amenajate minimalist, punctate de elemente de decor tradiționale. Hotelul numără 129 de camere și apartamente dintre care aproape jumătate sunt duplexuri cu tavane înalte și ferestre generoase. Designul lui Lissoni crează un amestec între Amsterdam-ul modern și orașul industrializat de la începutul secolului al XX-lea. Stilul neo-gotic angular este îmblănzit cu ajutorul vegetației, culorilor și amestecul de materiale naturale peste care se suprapun elemente de metal și sticlă.

Dincolo de senzația teatrală, Conservatorium pune la dispoziția vizitatorilor și un spa complet utilat, restaurantul gourmet Tunes precum și braseria din holul spectaculos de la intrare. Mai multe detalii pot fi obținute pe site-ul oficial.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului